Pinterest voor bedrijven in België: Hoe ga je ermee aan de slag?

Geschreven door Invisible Puppy
8 min leestijd
30/01/20 12:00

Pinterest is mijn favoriete social media kanaal. Zowel in mijn dagelijks leven, maar zeker ook als marketeer. In België heeft het kanaal al heel wat gebruikers, toch is het voor veel marketeers alsnog onduidelijk hoe ze Pinterest kunnen inzetten in hun social media strategie. Herkenbaar? 

%%post%%

In deze blog post leg ik je alles uit over Pinterest: de voordelen, hoe je best een bedrijfsprofiel opbouwt, hoe je advertenties kan opzetten...

  1. Wat is Pinterest
  2. Pinterest voor bedrijven
  3. Content plaatsen op Pinterest
  4. Adverteren op Pinterest

Ben je er klaar voor? Let's go!

Wat is Pinterest?

Pinterest is een visueel sociaal netwerk én een online zoekmachine. Je kan het vergelijken met een online prikbord waarin je ideeën verzamelt onder verschillende categorieën. Op Pinterest draait alles rond beelden, je kunt niets posten zonder een afbeelding toe te voegen. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”, is dan ook de basis van Pinterest.

Waarom gebruiken?

Mensen gebruiken Pinterest vooral om inspiratie op te doen. Ze gaan op zoek naar nieuwe ideeën, producten, trends, tips & tricks, DIY’s, … Deze ideeën kan de gebruiker verzamelen op zelf gekozen borden. In enkele klikken creëer je dus superleuke digitale moodboards of collages.

Overal ter wereld vonden gebruikers al snel hun weg naar het platform, maar het is pas sinds mei 2019 dat Pinterest voor Bedrijven ook een pak interessanter werd voor België: toen werd het advertentieluik uitgerold. Intussen vinden meer en meer bedrijven hun weg naar Pinterest, waardoor het professioneel gebruik in België nóg meer zal toenemen.

Hoe werkt Pinterest?

Alle gebruikers hebben hun eigen profiel en kunnen zelf pins toevoegen op hun borden. Dit kunnen ze doen door zelf pins te maken, bedrijfspagina’s of personen te volgen met dezelfde interesse of op zoek te gaan via de zoekbalk.

reynaers aluminium pinterest

De voorgestelde zoekresultaten zijn allemaal afbeeldingen. De afbeeldingen die jij interessant vindt, kan je pinnen op je eigen board. Je kan op die pin ook reageren of doorklikken naar de website voor meer informatie.

Het Pinterest jargon kan soms onduidelijk zijn, daarom de meest gebruikte woordenschat kort uitgelegd:

  • Pin: Het opslaan van een afbeelding op jouw persoonlijke borden noemt men “pinnen”, de afbeelding noemt men “een pin”.
  • Bord: Om alle afbeeldingen overzichtelijk te verzamelen kan je een bord maken. Je kan zelf een naam kiezen en er zoveel maken als je wil.
  • Sectie: Binnen een bord kan je een subgroepering maken, dit heet een sectie.
  • Repin: Een pin van iemand anders pinnen op je eigen bord.
  • Reactie: Je kan een opmerking of reactie plaatsen op iemand zijn pins.

Enkele interessante cijfers

Voor België specifiek zijn nog geen exacte cijfers beschikbaar. De internationale gegevens zijn hier te vinden. Ik heb er enkele interessante uitgehaald:

  • 70% van de gebruikers zijn vrouwelijk
  • 40% van de nieuwe gebruikers zijn mannen, al is slechts 7% verantwoordelijk voor pins
  • De gemiddelde leeftijd van gebruikers is 40 jaar (de actieve gebruiker is jonger dan 40)
  • Millennials gebruiken Pinterest evenveel als Instagram

Pinterest voor bedrijven

Nu je weet hoe Pinterest werkt al social media kanaal, kan je best nagaan of Pinterest voor jouw bedrijf interessant is en hoe je dit vervolgens kan inzetten binnen je social media plan.

Voor welk bedrijven is Pinterest relevant?

In de eerste plaats is het geschikt voor bedrijven met een visueel aanbod. Populaire categorieën zijn: Architectuur, Ambachten, Events, Beauty, Cadeaus, Entertainment, Fitness, Fotografie, Gastronomie, Gezondheid en Welzijn, Hobby en DIY, Interieur en Deco, Mode, Ouderschap, Reizen, Sport, Tuinieren,…

Maar vergis je niet: het is niet omdat jouw product niet visueel sterk is dat er geen mogelijkheden zijn. Er bestaan al heel wat succesverhalen over merken die voor een minder sterk visueel product toch weten te scoren. Dit door in te zetten op creatieve content.

Kijk maar naar het voorbeeld van de Ziploc, een plastic zakje met een handige zip-sluiting. Geen visueel product. Maar toch een succesvol Pinterest-kanaal.

Ziploc

De voordelen voor bedrijven

Pinterest verschilt als platform heel wat van andere social media netwerken zoals bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Snapchat. Door deze andere aanpak zijn er voor bedrijven ook heel wat opportuniteiten en voordelen:

Het is een zoekmachine

In tegenstelling tot andere social media kanalen, gaan gebruikers doelbewust op zoek naar nieuwe ideeën of producten. Mensen zitten dus al een stapje verder in de customer journey, en zijn bijgevolg al meer geneigd om te klikken of tot aankoop over te gaan. 

Véél meer engagement

Op andere social media netwerken draait het rond volgers en likes, waarbij gebruikers eigenlijk eerder een passieve rol krijgen. Op Pinterest is dit anders: gebruikers zijn de draaischijf van het platform. Pinners zijn actief bezig met het opzoeken en delen van afbeeldingen, tips en informatie. 

Extra verkeer naar je website

Social media kanalen zoals YouTube, Instagram en Snapchat zijn kanalen waar visuele content primeert. Maar de mogelijkheid om rechtstreeks door te klikken naar de website is er niet. Pinterest doet het tegenovergestelde.

Elke pin heeft de mogelijkheid om direct door te linken naar een zelfgekozen URL op je website. Van alle social media kanalen leidt Pinterest tot de meeste website bezoeken, wat het een slim marketinginstrument maakt! %%post%%

De levensduur van je content is tijdloos

In vergelijking met andere social media netwerken is Pinterest niet vluchtig. Het is niet omdat je vorige week een pin post dat deze ook na 1 dag volledig verdwijnt. Nee, een pin blijft eeuwig bestaan en is altijd vindbaar.

Pinterest content strategie

Voordat je begint met pinnen op je pagina is het belangrijk om eerst goed na te denken over wat je bedrijfsdoelen zijn, wie je doelgroep is, welke content je wil delen… Daarna kan je een goede bordstructuur uitdenken met verschillende secties. 

1. Denk in zoektermen

Zoals Google websites doorzoekt op zoektermen in koptitels, bodyteksten en meta-omschrijvingen, doet Pinterest dit ook met je profiel en je Pins. Van je profielnaam en je omschrijving tot je bordnaam, omschrijving en je secties… alles is belangrijk om zo de vindbaarheid van je pins te vergroten. 

pin maken

2. Maak borden aan

Kies voor een specifieke en relevante bordnaam en een uitgebreide omschrijving die je optimaliseert met zoektermen. Per bord kan je er ook voor kiezen om secties toe te voegen. Je creëert het aantal secties, afhankelijk van het aantal pins die je wil.

Bedrijven als Reynaers Aluminium, Smet Staircases UK en Antwerp Avenue hebben dit alvast goed uitgedokterd. Ook Libelle heeft een duidelijk uitgekiende structuur, met zelfs per bord een ander kleur: lichtblauw voor alles rond "Thuis", groen voor alles rond "Tuin"...

Libelle

3. Maak je pins

  1. Kies voor een goede afbeelding. Je kan zowel een landscape, portrait of vierkant formaat kiezen. Maar aangezien de meeste gebruikers op mobiel kijken, heeft portrait de voorkeur.
  2. Ga bij voorkeur ook voor één heel herkenbare stijl: kleurgebruik, font, het logo. Zie Ziploc als voorbeeld.
  3. Vul alle copy in: titel + omschrijving. Tip: plaats je belangrijkste info eerst, de eerste 50 tot 60 tekens zijn altijd zichtbaar, daarna varieert dit naargelang het apparaat van de gebruiker. Vergeet zeker ook geen keywords te gebruiken aangezien je op basis hiervan verschijnt in de zoekresultaten of bij gerelateerde content.
  4. Voeg een URL in naar een geoptimaliseerde landingspagina.
  5. Gebruik relevante hashtags.

4. Optimaliseer

Enkele tips: 

  • Plan je pins duidelijk in en bij voorkeur met een vaste frequentie. Heel wat content is tijdsafhankelijk: mensen gaan bijvoorbeeld ruim op voorhand op zoek naar inspiratie voor kerstversiering. Zorg er dus ook voor dat je hierover tijdig begint te pinnen.
  • Gebruik Pinterest insights, dat is een jaarlijks en maandelijks trendrapport dat Pinterest zelf publiceert en gaat over het zoekgedrag van alle gebruikers. Zo krijg je inzichten en kan je zien waar jij als merk ook kan op inspelen. Niet alleen interessant voor Pinterest maar ook voor je volledige content marketing strategie.
  • Optimaliseer je landingspagina’s, als iemand op een pin klikt, op welke pagina van je website komen ze terecht? Kunnen ze hier voldoende informatie vinden? …
  • Heb je een product waarrond je een community kan bouwen. Laat dan influencers meewerken aan je borden. Zoals bij Lonely Planet waar bepaalde reisfanaten zelf hun ervaringen delen op de borden.

5. Rapporteer regelmatig

Analyseer regelmatig je account. Via de rapportagemogelijkheden van Pinterest kan je zien wat de populairste categorieën en gerelateerde interesses bij je doelgroep zijn. Daarmee kan je je content bijsturen.

Adverteren op Pinterest

Adverteren op Pinterest is relatief nieuw in België. Toch vinden al heel wat Belgische merken hun weg op het platform, zoals Carrefour Belgium, Spa Belgium, Renault Belux en Collect&Go. Zelf aan de slag gaan? Ontdek hieronder hoe.

Advertenties

1. Bepaal de doelstelling van je campagne

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Bouw merkherkenning op via Awareness of Videoweergaven
  • Beïnvloed overweging met Verkeer of App-installatie
  • Genereer Conversies

2. Kies de manier waarop je wilt targeten

%%post%%

Een groot verschil met andere social media kanalen zijn de verschillende manieren waarop je via Pinterest kan adverteren. Afhankelijk van wat je doelstelling is, kan je kiezen voor 1 methode of zelfs meerdere combineren.

  1. Interest targeting: Targeting op basis van interesses van gebruikers. Je hebt keuze uit bijvoorbeeld: Architectuur, Bruiloft, Citaten, Damesmode, Design,…
  2. Keyword targeting: Net zoals bij Google Search campagnes ga je zelf keywords invoegen (broad, phrase, exacts, negative, …). Bij het zoeken naar bepaalde keywords zullen jouw pins in de resultaten verschijnen.
  3. Audience targeting: Je kan op verschillende audiences opbouwen: klantenlijsten, website bezoekers, personen die interactie aangaan met je pins (bewaren, vergroten, klikken op links, vegen door een carrousel,…), alsook vergelijkbare doelgroepen maken = ‘actalike’-targeting.

3. Bouw je doelgroep op

Aangezien Pinterest minder gegevens vraagt aan zijn gebruikers, zijn demografische gegevens beperkter om te adverteren in vergelijking met Facebook/Instagram. Maar als je onderstaande demografische gegevens combineert met een slimme ad-targeting methode kan je heel specifiek jouw gewenste doelgroep bereiken.

  • Geslacht > man | vrouw | niet opgegeven
  • Leeftijdsgroepen > 18-24 | 25-35 | 35-44 | …
  • Locaties > landen, regio’s en stadsgebieden
  • Talen
  • Apparaten > Android-telefoon, Android-tablet, iPad, iPhone, Web, Mobiele website

4. Geef het budget & de weergaven in

Net zoals andere advertentieplatformen heeft Pinterest ook veel mogelijkheden om je advertentieplanning te bepalen. Je kan budget op looptijd of op dagbudget inzetten. Heel makkelijk op te zetten en vergelijkbaar met andere advertentieplatformen.

Vele marketeers vragen mij naar de kostprijs en de resultaten van een Pinterest-campagne. Maar dat hangt van heel veel factoren af: de doelgroep, de doelstelling, het soort advertentie… Verder werkt Pinterest ook met minimale bieding per advertentiesoort.

Zelf ervaar ik dat de advertentiekosten heel gelijkaardig zijn met die van Facebook, met het voordeel dat je meer en kwalitatiever verkeer naar je website genereert.

5. Kies je advertentieformaat

Je hebt de keuze tussen 4 pin formaten voor advertenties: een standaard pin formaat, een video, een carrousel of een applicatie pin.

Tip: als je weet dat 70% mobiele gebruikers zijn, ga je best voor het Portrait formaat. Dit formaat genereert veel meer bereik.

 

Heeft deze blogpost je overtuigd om jouw eerste bedrijfsaccount aan te maken of om een Pinterest campagne op te zetten? Super! Mocht je verdere vragen hebben laat het me weten!

Veel succes!
Ine Phlypo

Get Email Notifications