E-commerce: eigen webshop, marktplaats of beiden?

lisheng-chang-M2524ncJQ40-unsplash
Aan online verkopen zijn vele voordelen verbonden. Het telt de verkoper in staat om 24/7 open te zijn en een veel grotere doelgroep te gebruiken. Maar welk platform kies je daar nu best voor? Sommigen kiezen voor een eigen webshop terwijl anderen gaan voor online marktplaatsen. In dit artikel helpen we je om de juiste beslissing te nemen.

Verschil tussen een online webshop en een marktplaats

Marktplaatsen zijn platformen (zoals Amazon, Bol, Etsy) waar veel verkopers hun producten aanbieden. Door hun enorme aanbod trekken ze ook heel wat bezoekers naar hun website.  Marketplaces kan je dus vergelijken met grootwarenhuizen die je een plaats in het rek aanbieden.

Een eigen webshop is een specifieke webshop voor een product of merk. Je kan een eigen webshop starten door gebruik te maken van SAAS of open source software. Het is je eigen online winkel: je hebt alle touwtjes in handen, wat ook veel werk impliceert.

Stel dat je speelgoed verkoopt, dan kunnen we het zo voorstellen:

e-commerce-platform-kiezen

 

Voordelen marktplaatsen

Marketplaces hebben verschillende voordelen.

  • De opstarttijd om online te verkopen is zeer kort. Investeren en opzetten van een eigen webshop is niet nodig. Je laadt producten op in de marketplace en je kan onmiddellijk starten met online verkopen. Je moet er wel bijnemen dat sommige producten ook door anderen aangeboden kunnen worden. Als differentiator kan je met prijs, foto’s en beschrijving spelen.
  • Marketplaces hebben een enorm bereik. Dagelijks bezoeken miljoenen mensen hun website. Het is voor velen de eerste plaats waar ze zoeken om producten te kopen.
  • Ze maken reclame voor hun platform én jouw product. Ze beschikken over grote marketingbudgetten die ze ook aanwenden om de product van hun merken te promoten. Ze doen dit via banners en Google search ads. Je hoeft je als verkoper dus niks aan te trekken van het marketingluik.
  • Marketplaces hebben goede contracten met grote pakketdiensten zoals DHL, BPOST, POSTNL. Als verkoper geniet je mee van de volumekortingen.

Nadelen marktplaatsen

Marketplaces zijn de makkelijkste optie om online te verkopen maar hebben ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is ongetwijfeld de competitie. Vaak zijn er meerdere aanbieders voor hetzelfde product waardoor er een prijzenoorlog kan ontstaan.

Andere nadelen zijn:

  • Je kan niets doen om op te vallen op het platform. Online marketplaces hebben geen of slechts een beperkte plaats om jouw product / brand aan te passen. Je blijft werken binnen de lijnen van het platform.
  • Het is moeilijk om klantenloyaliteit op te bouwen. De kopers zijn loyaal aan het platform maar niet aan de verkoper op het platform. Als je er dus in slaagt te verkopen, wil het dus niet zeggen dat je een loyale klant bij hebt.

    Marktplaatsen laten het ook niet toe om in rechtstreeks contact te komen met de consument. Het is dus niet mogelijk om marketing campagnes op te zetten, te differentiëren op service of nazorg of je conversie(ratio)s grondig te analyseren.
  • Je staat commissie af aan het platform. Het % dat je moet afstaan is afhankelijk van de productcategorie waarin je actief bent. Als deze commissie verhoogt, heb je geen keuze dan alleen mee te volgen. 
  • Het aantal retouren liggen hoger dan in een eigen webwinkel

Voordelen webshop

Het grootste voordeel van een eigen webshop is dat je volledige controle hebt over je zaak in iedere fase van het verkoopproces. Je hebt de vrijheid om je webshop te personaliseren en aan te passen aan jouw merk. Bij het opzetten van een webshop kan er gekozen worden uit verschillende templates of kan je een e-commerce team inhuren om een webshop op maat te maken.

Met een eigen webshop ben je ook in staat om je webshop te integreren met andere platformen. Vaak wordt dit gedaan door middel van doorgemaakte plugins. Indien er geen plugin is kan je het door een nevelopper aten ontwikkelen.

Een ander voordeel is dat je direct contact hebt met de koper. Je kan ze een betere customer experience geven. Zeker omdat je beschikt over alle data van je bezoekers. Je kan die data aanwenden om de conversies op je webshop te verhogen.

Nadelen Webshop

Als je webshop live gaat zullen er nul bezoekers zijn. Je moet dus als webshop werken aan SEO om in Google te verschijnen. Gelukkig hebben we al enkele e-commerce SEO tips waarmee je aan de slag kan. Daarnaast zullen er betalende marketing campagnes moeten opgezet worden om bezoekers naar je website te begeleiden.

Als je verkoopt moet je ook instaan voor de customer service. De reputatie van je webshop hangt vaak vast aan de customer service. Het kan als kleine onderneming moeilijk zijn een om een goede customer service aan te bieden. Dit outsourcen zal ook een meerkost betekenen.

Je hebt geen macht om bij pakketdiensten een goede prijs te eisen. Hierdoor zal het verschepen van je pakketje een pak duurder zijn.

Kan ik op beide platformen actief zijn?

Het is als verkoper perfect mogelijk om op beide platformen actief te zijn. Meer zelfs het heeft ook voordelen.

Wie een eigen webshop heeft kan via een plugin eenvoudig producten importeren in een marktplaats. Zodra je een product op je webshop aanpast zal deze dan ook automatisch het product in de marketplace aanpassen.

Omgekeerd kan je ook eenvoudig alle producten uit de marketplace exporteren en importeren in je webshop, voor mocht je deze nog niet hebben. Hiermee bespaar je enorm veel tijd. 

Je kan de marketplace ook gebruiken als kanaal om mensen naar je webshop te lokken en persoonlijke gegevens van de koper te ontvangen. Stel je verkoopt een product via een marketplace, dan kan je zeer eenvoudig een papieren kortingsbon voor je webshop aan de verpakking toevoegen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om extra garantie op je product aan te bieden, indien ze zich registreren via jouw website.

Wanneer starten met marketplace en wanneer met een webshop?

e-commerce-platform-kiezen-schema

Hoe maak je de keuze waar je eerst mee start? 

1. Geld

De ontwikkeling van een eigen webshop via een SAAS platform zoals Shopify kost al snel 8K. Heb je dat budget niet, dan begin je beter met een marktplaats.

2. Producten

Bij marktplaatsen worden vaak de producten op basis van prijs weergegeven. Heb je een luxe product dat het onmogelijk van prijs kan halen tegenover andere gelijkaardige producten? Dan zet je best in op een webshop.

3. Product catalogus

Heb je een uitgebreide product catalogus die voorzien is van veel foto's en beschrijvingen per product? Dan kan je zeer eenvoudig deze opladen in een marketplace. Je kan in minder dan een dag starten met online verkoop.

Wat raadt Invisible Puppy aan?

80% van de KMO’s hebben genoeg aan een Saas oplossing. Je moet een Saas webshop echt zien als een doos met lego blokken die je huurt. Woocommerce is bijvoorbeeld een handige webshopplugin voor Wordpress websites. Daarnaast heb je platformen als CCV shop en Shopify. 

Een voorbeeld daarvan is de webshop van Dumaplast. Dat is een Shopify webshop die we gebouwd hebben op 5 dagen en die na 1 maand al mooi opleverde. 

Andere pakketten bieden meer mogelijkheden, maar zijn ook een pak duurder. Daar tel je vlot duizenden euro’s/jaar voor neer. 

Wil je eerder je business online nog aftasten? Of heb je al een uitgebreide productcatalogus voorhanden? Dan is een marktplaats een beter idee.

Je merkt het al. Voor het kiezen van het juiste platform ga je best niet over een nacht ijs. Welke resources heb je? Ga je zelf beheren en verder schalen of geef je alles uit handen? Of tast je graag gewoon de haalbaarheid van een eigen webshop nog even af? Wij helpen je graag met de selectie van een geschikt e-commerce platform.
Laat ons samen sparren →

homepage-banner

Klaar voor meer winst met een eigen webshop?

Samen met jou bekijken we de haalbaarheid en jouw mogelijkheden voor het opzetten van je eigen webshop. 

Laat ons samen sparren →

Jan Heyens
Jan Heyens

Starten met e-commerce: hoe maak je het winstgevend?

E-commerce geldt voor vele KMO's als een must. Maar wat met de winstgevendheid? In deze blog onderzoeken we waarom e-commerce zo belangrijk is, wat dat kan betekenen voor jouw organisatie en en wat de cruciale drivers zijn van winst of verlies. 

Lees meer