Romana De Bruyne

Romana De Bruyne

Campagnes meten? Ga aan de slag met UTM tracking!

Social media advertenties hier, nieuwsbrieven daar. Oh, en laat me Google Ads niet vergeten. Stuk voor stuk kunnen ze je flink wat websiteverkeer opleveren. Maar heb je wel zicht op de kanalen, campagnes of contentformaten die jou de meest kwalitatieve clicks of conversies opleveren? Een UTM tracking template biedt antwoord! Laat me je het principe uitleggen. Ik beloof dat ik het simpel houd. :-)

De inhoud van deze blog:

1. Wat is UTM tracking?

2. Hoe zitten de parameters in elkaar?

3. Hoe bouw je de juiste UTM code?

4. Wanneer gebruik je UTM tracking het best?

5. Waarvoor opletten? 

6. BONUS: hoe bekijk ik de resultaten in Google Analytics?

Wat is UTM tracking?

UTM tracking, ofwel "Urchin Tracking Module" voor de liefhebbers, is een stukje code dat je toevoegt bij je URL als je een link plaatst op een externe bron naar je eigen site. In deze code kan je extra informatie stoppen, waarmee je data nadien veel efficiënter kan filteren en analyseren in Google Analytics. 

Standaard toont Google Analytics onder Acquisition > Traffic Overview een mooi overzicht van welke bron (bijv. social media) en welk medium (bijv. LinkedIn) het verkeer afkomstig is. Met een UTM tracking code kan je de data die je meegeeft echter personaliseren op basis van jouw campagnes. Heel waardevol dus, want zo krijg je inzicht in: 

 • Het bezoekersgedrag op basis van jouw campagnes 
 • Welk(e) kanaal/campagne het meeste ROI oplevert (en wat niet)
 • Welk soort content of boodschap er voor de hoogste klikfrequentie (CTR) zorgt 
 • Of je huidige campagne het beter doet ten opzichte van vorig jaar

UTM's zijn ontzettend leerrijk omdat je het effect van je marketingacties grondiger kan analyseren dan met de standaardinstellingen van Google Analytics.

Stel dat je mijn blog ziet verschijnen op de Facebookpagina van Invisible Puppy. Klik je door, dan zal je twee zaken opmerken in de URL-balk bovenaan: de effectieve link van mijn blog en een vraagteken met daarachter een reeks van elementen.

UTM tracking parameters

Dat komt omdat er bij het delen UTM parameters zijn ingesteld. Hiermee meet je in Google Analytics hoeveel mensen via Facebook geklikt hebben op een link van onze Puppy Blog. Dat ziet er zo uit: 

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=Puppy-Blog&utm_content=foto

En in Google Analytics zo:

Source - Medium in Google Analytics voorbeeld

Omdat UTM parameters zijn gebruikt bij alle plaatsingen op social media en op email, kan je sneller zien dat email voor de campagne Puppy Blog het meest verkeer oplevert - terwijl Twitter dat amper doet. Dit kan je natuurlijk alleen zien als je per link een aparte UTM code voorziet dat aangepast is aan het kanaal.

Zo gaf ik diezelfde blog voor email een andere UTM code mee: 

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=email&utm_source=hs_email&utm_campaign=Puppy-Blog&utm_content=foto

Hoe zitten de UTM parameters in elkaar? 

Google Analytics heeft vijf dimensies waarmee je inkomend verkeer kan opdelen:

 • utm_source: de naam van de website waarop je een link plaatst (Facebook, Google) 
 • utm_medium: het soort verkeer (social, email, cpc, affiliate...)
 • utm_campaign: de zelf te bepalen naam van je campagne (bijv. "Eindejaar_2020") 
 • utm_term: het trefwoord voor duiding van je betaalde campagnes, zoals de naam van een advertentieset op social media of een doelgroep
 • utm_content: de advertentie-inhoud (foto, video, carrousel, branded, non-branded...)

In vele gevallen volstaat source, medium en campaign om te bekijken wat het beste werkt. Het is pas als je regelmatig websitecontent distribueert en/of adverteert met meerdere advertenties in één campagne, dat term en content belangrijk worden. 

Hoe bouw je een UTM tracking code? 

Het aanmaken van een UTM tracking code neemt slechts enkele seconden in beslag: 

 1. Je neemt de URL die je wil delen
 2. Je plaatst achter de laatste "/" een vraagteken
 3. Je voegt de vijf dimensies toe met een "&" -teken daartussen.
 4. Je copy paste de "uitgebreide" link op het juiste kanaal

Je kan ook een een UTM tracking builder gebruiken. Daar hoef je de elementen in te vullen bij de juiste dimensie, de "nieuwe" URL te kopiëren en plakken en hop, je bent klaar!

utm builder

Wat ook handig is, is om al je UTM codes op te stellen én te bewaren in een UTM tracking template. Niet alleen helpt dit je om consistent te blijven, het is ook makkelijk te delen met je collega's en partners. Zo ben je zeker dat iedereen keer op keer hetzelfde materiaal gebruikt. Je kan onze UTM Tracking Template hier downloaden:

Download de UTM Tracking Template →

 

 

O ja, niet onbelangrijk: 

Wanneer gebruik je UTM tracking?

Simpel: altijd als je een link deelt naar jouw website vanop een ander kanaal. Jij hebt tenslotte enkel toegang tot de data van je eigen Google Analytics, niet die van een ander. 

Of je nu iets organisch of betalend plaatst op social media of een email verstuurt. Jij hebt de controle over al de links die je daarop plaatst. Waarom daar geen gebruik van maken? In een ideale wereld gebruiken je collega's zelfs UTM tracking als ze iets van de website delen op hun socialmediakanalen. ;-) 

Let wel: consistentie is key! 

UTM tracking vergt precisie, vooral in de schrijfwijze. Als je je codes telkens andere benamingen geeft, kan je moeilijker filteren op kanalen of campagnes. 

Dat zit 'm in de details. In het voorbeeld van hieronder, wordt duidelijk dat de campagne is opgesplitst doordat "Puppy Blog" een keer met kleine letters werd geschreven, en een keer met grote letters. Jammer, want het verkeer kwam bij beiden van Facebook. 

opsplitsing verkeer

Enkele tips die ik je daarom wil meegeven:

Met een UTM code zoals hieronder creëer je dus een beter overzicht en kan je makkelijker vergelijken:

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=blog-social-media-201908-nl&utm_content=foto

En onthoud dat je altijd de UTM tracking template hebt om foutenmarges in te perken. 

BONUS: hoe bekijk ik de resultaten in Google Analytics?

Wel, zoals hierboven al aangegeven, kan je vrij eenvoudig de resultaten van je campagnes bekijken. Onder Acquisition ga je naar "Source/Medium" en in het topmenu bovenaan geef je de secundaire dimensie "Campaign" op. Dan zie je per kanaal het aantal bezoekers, alle conversies (als je doelen hebt ingesteld tenminste), time spend on page, hoe snel mensen al meteen weer vertrekken... 

Je kan ook de rollen omdraaien en eerst je campagnes weergeven en dan pas source/medium. Exact dezelfde cijfers, alleen kan je dan op campagnes filteren.

filteren op campaign niveau

"Oké, ik begrijp het! Maar waarom noem je dit nou een BONUS hoofdstuk? Dit is toch best makkelijk?"  

Omdat ik jou ook een andere manier wil tonen:

custom reporting

Zo kan je onder "Customisation" in de linkerbovenhoek kiezen voor een "Custom Report". Met zo'n rapportage op maat kan je zelf kiezen welke gegevens voor jou het belangrijkst zijn om te meten.

Had je graag bijgehouden waar, wanneer en via welke campagne een conversie heeft plaatsgevonden? Custom report to the rescue! Enkel zien of je whitepapers worden gedownload? Custom report is again your friend! Je kan het zo zot niet bedenken. En het fantastische van dat allemaal? Je kan eindeloos experimenteren

custom report

Hoezee, je bent over de finish! Je weet nu wat UTM tracking inhoudt! 

Zag er op het eerste zicht nogal gecompliceerd uit, hé? Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen overtuigen dat dat met UTM tracking eigenlijk allesbehalve het geval is.

Zie het als leren fietsen. Een beetje onwennig in het begin, een paar keer plat op je bek en na een tijdje is het zo'n routine dat je je afvraagt waarom je het niet eerder deed. Zeker met de UTM tracking template!

Download de UTM Tracking Template →

Succes! :-) 

Romana

Psssst, wist je trouwens dat ik ook opleidingen geef? Ontdek onze Puppy Academy:

Banner-Blog-Romana

Romana De Bruyne
Romana De Bruyne

Ook interessant voor jou

Succesvol adverteren via Social Media

Ontdek de opleiding >
Romana De Bruyne
Romana De Bruyne

Hoe succesvol converteren met adverteren via social media?

Yes! Je fan heeft het product van zijn dromen gevonden. Jij lacht - achter je computer met je vingertoppen op elkaar gedrukt. "En dat allemaal door mij!" In een ideaal scenario weliswaar, want digitaal onkruid groeit op zowat elk online platform en hongerige marketeers dringen zich op.  "Hé, gij daar! Klik op mijn advertentie! Allez, klikken!" En dan blijft de hamvraag natuurlijk: hoe zorg je dat vooral jouw social media advertenties converteren?

Ontdek de opleiding >
Tijs Van Autreve
Tijs Van Autreve

Je eerste A/B test in 5 minuten

Wanneer je wil starten aan de optimalisatie van je website, bevind je je op een kruispunt met tientallen, honderden, duizenden mogelijke wegen om in te slaan. Kies je voor de Nieuwe-headlinesebaan, de Andere-call-to-actionwegel of de Nieuwe-headerfotolaan? Duizenden paden, duizenden avonturen die kunnen leiden tot duizenden nieuwe inzichten.

Ontdek de opleiding >
Yarah Van Rompaey
Yarah Van Rompaey

Google Data Studio: wat, waarom en hoe?

Je hebt het wellicht al meegemaakt: je krijgt een zeer specifieke vraag omtrent een afgelopen social media campagne waar snel een antwoord wordt op verwacht. Zou je het dan niet handig vinden dat je met één klik een dashboard laat verschijnen zonder dat je in Facebook en Google Analytics de data zelf moet gaan doorpluizen? Wel, dat vind ik ook. Daarom licht ik kort toe waarom je met Google Data Studio vandaag nog aan de slag moet en hoe je eraan begint.

Ontdek de opleiding >