Meet je website verkeer in 1-2-3 [UTM Tracking Template]

Digitale Optimalisatie Digital Analytics

72

Social media advertenties hier, nieuwsbrieven daar. Oh, en laat me alsjeblieft Google Ads niet vergeten. Stuk voor stuk zijn het kanalen die voor flink wat website verkeer kunnen zorgen. Maar heb je eigenlijk wel zicht op de kanalen en campagnes die jou de meest (of minst) kwalitatieve clicks opleveren? UTM tracking biedt antwoord! Laat me je het principe uitleggen met een handige UTM tracking template. Ik beloof dat ik het simpel houd.

De inhoud van deze blog:

1. Wat is UTM tracking?

2. Hoe zitten de UTM parameters in elkaar?

3. Hoe bouw je de juiste UTM code?

4. Wanneer gebruik je dat het best?

5. Waarvoor opletten? 

6. BONUS: hoe bekijk ik het best mijn resultaten in Google Analytics?

Wat is UTM tracking?

UTM tracking, ofwel Urchin Tracking Module Tracking voor de liefhebbers, is een stukje "code" dat je toevoegt bij het delen van een link op een externe site naar je eigen site om te meten hoeveel mensen via die specifieke link op je website zijn terechtgekomen. Idealiter is deze code telkens aangepast aan wat en aan waar er gedeeld wordt

UTM's zijn ontzettend leerrijk omdat je daarmee het effect van je marketingacties grondig kan analyseren. Het beantwoordt vragen waarop je anders maar naar het antwoord kon gissen, zoals welk kanaal levert de meeste ROI op? Welk kanaal juist niet? Gaf foto of video in je advertentie de doorslag? Loopt je doelgroep warmer voor blogs of cases? 

Ik maak het concreet met een voorbeeld.

Stel dat je mijn blog ziet verschijnen op de Facebookpagina van Invisible Puppy. Klik je door, dan zal je twee zaken opmerken in de URL-balk bovenaan: de effectieve link van mijn blog en een vraagteken met daarachter een reeks van elementen.

UTM tracking parameters

Dat komt omdat er bij het delen UTM parameters zijn ingesteld. Hiermee meet je in Google Analytics hoeveel mensen via Facebook geklikt hebben op een link van onze tweewekelijkse Puppy Blog. Dat ziet er zo uit: 

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=Puppy-Blog&utm_content=foto

En in Google Analytics zo:

Source - Medium in Google Analytics voorbeeld

Omdat UTM parameters zijn gebruikt bij alle plaatsingen op social media en op email, kan je sneller zien dat email voor de campagne Puppy Blog het meeste verkeer oplevert - terwijl Twitter dat amper doet. Dit kan je natuurlijk alleen zien als je per link een aparte UTM code voorziet dat aangepast is aan het kanaal.

Zo gaf ik diezelfde blog voor email een andere UTM code mee: 

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=email&utm_source=hs_email&utm_campaign=Puppy-Blog&utm_content=foto

Lijkt een mondje vol, hé? Toch is het heel makkelijk (en snel!) op te zetten.

Hoe zitten de UTM parameters in elkaar? 

Google Analytics heeft vijf dimensies waarmee je inkomend verkeer kan opdelen in categorieën en dus ook makkelijker kan vergelijken:

  • utm_source: de naam van de website waarop je een link wilt plaatsen (Facebook, Google, 20thoughtsbeforenoon...) 
  • utm_medium: het soort medium (social, email, cpc, affiliate...)
  • utm_campaign: de zelf te bepalen naam van je campagne (bijv. "Puppy Blog") 
  • utm_term: het trefwoord voor duiding van betaalde campagnes, zoals de naam van je advertentieset op social media 
  • utm_content: de inhoud van je advertentie (foto, video, carrousel...)

In vele gevallen volstaat source, medium en campaign om te bekijken wat het beste werkt. Het is pas als je aan de lopende band website content distribueert en regelmatig adverteert met meerdere advertentie(set)s in één campagne, dat term en content belangrijk worden. 

Belangrijk is ook op te merken dat Google Ads de UTM codes automatisch invult in Google Analytics als beide accounts gekoppeld zijn aan elkaar. Dan hoef je ze dus zelf niet meer handmatig toe te voegen.

Hoe bouw je de juiste UTM code? 

Het opbouwen van een UTM code neemt slechts luttele seconden in beslag: 

1. Je neemt de URL die je wil delen 
2. Je plaatst achter de laatste "/" een vraagteken
3. Je voegt de vijf dimensies toe met een "&" -teken daartussen.
4. Je copy paste de "uitgebreide" link op het juiste kanaal

Ben je toch wat onzeker over het opstellen van de juiste UTM code, dan kan je ook een UTM builder gebruiken. Daar hoef je gewoon de elementen in te vullen bij de juiste dimensie en hop, je bent klaar!

utm builder

Wat ook handig is, is om al je UTM's op te stellen én te bewaren in een UTM tracking template. Niet alleen helpt dit je om consistent te blijven met je vorige codes, het is ook heel makkelijk te delen met je collega's en partners. Zo ben je zeker dat iedereen keer op keer hetzelfde materiaal gebruikt. Je kan de UTM Tracking Template hier downloaden:

Download de UTM Tracking Template >

Vind je de UTM code er niet zo "mooi" uitzien of geven ze volgens jou te veel informatie weg aan mensen zoals jij en ik? Dan kan je ze ook verbergen in Google Tag Manager. Op die manier werkt je UTM tracking code nog steeds, maar is er voor de buitenwereld geen vuiltje aan de lucht. Mijn collega Thibaut toont je in zijn blog hoe je zo'n Tag Manager opzet.  

Wanneer gebruik je dat nu het best?

Simpel: altijd als je een link deelt naar jouw website vanop een ander kanaal. Jij hebt tenslotte enkel toegang tot de data van je eigen Google Analytics, niet die van een ander. Of je nu iets organisch of betalend plaatst op social media, een email verstuurt of een gastblog mag publiceren op een andere website met een link naar de jouwe erbij. Jij hebt de controle over al de links die je daarop plaatst. Waarom daar niet gebruik van maken? In een ideale wereld gebruiken je collega's zelfs UTM tracking als ze iets van de website delen op hun eigen kanalen. *hint hint* ;-) 

Maar onthou: consistentie is key! 

Er is geen enkel ander meetinstrument dat zoveel precisie vergt in online marketing als UTM tracking. De manier waarop je je UTM code nu opbouwt, bepaalt namelijk ook de schrijfwijze van die code in de toekomst. Hoe kan je anders gaan filteren op kanalen of campagnenamen?

Dat zit 'm in de kleinste details overigens. In het voorbeeld van hieronder, wordt duidelijk dat de campagne is opgesplitst doordat "Puppy Blog" een keer met kleine letters werd geschreven, en een keer met grote letters. Redelijk stom, want het verkeer kwam bij beiden van Facebook. 

opsplitsing verkeer

Daarom enkele vuistregels:

Met een UTM code zoals hieronder creëer je dus een beter overzicht en kan je makkelijker vergelijken:

https://www.invisiblepuppy.com/blog/van-social-media-naar-private-media-strategie?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=blog-social-media-201908-nl&utm_content=foto

En onthou dat je altijd de UTM tracking template hebt om foutenmarges in te perken. 

BONUS: hoe bekijk ik het best mijn resultaten in Google Analytics?

Wel, zoals hierboven al aangegeven, kan je al heel snel de resultaten van je campagnes bekijken. Onder Acquisition ga je naar "Source/Medium" en in het topmenu bovenaan geef je de secundaire dimensie "Campaign" op. Dan zie je per kanaal het aantal bezoekers, alle conversies (als je doelen hebt ingesteld tenminste), time spend on page, hoe snel mensen al meteen weer vertrekken... 

Je kan ook de rollen omdraaien en eerst je campagnes weergeven en dan pas source/medium. Exact dezelfde cijfers, al kan je op bepaalde campagnes dan wel geavanceerd filteren.

filteren op campaign niveau

"Oké, ik begrijp het! Maar waarom noem je dit nou een BONUS hoofdstuk? Dit is toch best makkelijk?"  

Omdat ik jou ook een andere manier wil tonen:

custom reporting

Zo kan je onder "Customisation" in de linkerbovenhoek kiezen voor een "Custom report". Met zo'n rapportage op maat kan je zelf kiezen welke gegevens voor jou het belangrijkst zijn om te meten. Had je graag bijgehouden waar, wanneer en via welke campagne een conversie heeft plaatsgevonden? Custom report to the rescue! Enkel zien of de whitepapers zijn gedownload? Custom report is again your friend! Je kan het zo zot niet bedenken. En het fantastische van dat allemaal? Je kan ermee eindeloos experimenteren. (lekker handig voor Google Analytics leken).

custom report

Hoezee, je bent over de finish! Je weet nu wat UTM tracking inhoudt! 

Zag er op het eerste zicht nogal gecompliceerd uit, hé? Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen overtuigen dat dat met UTM tracking eigenlijk allesbehalve het geval is. Zie het als leren fietsen. Een beetje onwennig in het begin, een paar keer plat op je bek en na een tijdje is het zo'n routine dat je je afvraagt waarom je het niet eerder deed. Zeker met de UTM tracking template! Je kan bovendien ook zo geavanceerd gaan meten als je zelf wil. De luxe! 

Download de UTM Tracking Template >

En mocht het toch niet onmiddellijk lukken, dan mag je altijd op m'n schouder tikkenSucces! :-) 

Liefs

Romana

Psssst, wist je trouwens dat ik ook opleidingen geef? Ontdek onze Puppy Academy:

Banner-Blog-Romana

  
Reacties