YouTube ads voor beginners: hoe adverteren op Youtube?

18

Als lineaire TV dood is dan is YouTube springlevend. De nummers van YouTube liegen er niet om. Het is de tweede grootste zoekmachine na Google met gemiddeld 1,9 miljard actieve gebruikers. 50 miljoen van hun gebruikers zijn content creators die dagelijks gemiddeld 576.000 uur video’s uploaden. Met andere woorden: YouTube is gigantisch!

Ben je al overtuigd? In deze blog vertel ik je waarom YouTube een sterk medium kan zijn voor je advertenties en welke type ads je kan inzetten. 

5 redenen waarom adverteren op YouTube loont

1. Het bereik van YouTube is gigantisch en uniek
YouTube heeft het hoogste bereik van mensen tussen 18-49 jaar ter wereld. Geen enkel televisie maatschappij doet beter. YouTube is bovendien uniek omdat 2 verschillende doelgroepen actief zijn: mensen die informatie zoeken en mensen die sociale interactie zoeken.

2. YouTube beïnvloedt het koopgedrag
Studies tonen aan dat YouTube een significante impact heeft op het koopgedrag van de gebruiker. Volgens het YouTube Insights Report zijn 66% van de beauty aankopen, 72% van de auto aankopen en 62% van de smartphone aankopen beïnvloed door het bekijken van YouTube video's. Dit medium heeft duidelijk voor veel sectoren een belangrijke rol in het beslissingsproces van de consument.

3. Gemakkelijk te meten
Om uw advertentie strategie zo efficiënt mogelijk te runnen heb je goede metrics nodig. Bij YouTube beschik je over alle informatie: vertoningen, kosten, budget, doelgroep, hoeveel mensen 25%, 50%, 75%,100% van je advertentie bekeken,... Aan de hand van deze metrics kan je nagaan hoe goed je advertentie scoort en ben je in staat je strategie aan te passen en advertentie in kwestie te optimaliseren.

4. Geavanceerd targetten van je doelgroep
Het heeft geen zin om je advertentie te tonen aan mensen die geen interesse hebben in jouw product. Via YouTube kan je personen targetten op basis van leeftijd, geslacht, interesses. Het is ook mogelijk te targetten op personen die affiniteit vertonen met uw product. Met de juiste instellingen kan je je advertentie enkel vertonen op de YouTube kanalen die jij wil.

5. Hoge ROI
Recente analyses tonen aan dat adverteren op YouTube een hogere ROI heeft dan adverteren op televisie. Dit toont aan hoe effectief deze advertenties kunnen zijn.

Soorten YouTube advertenties

YouTube heeft 3 verschillende advertentietypes:

1. Trueview ads

2. Non-skippable video ads

3. Bumper ads1. Trueview ads

TrueView ads zijn “skippable” YouTube advertenties die weergegeven worden op het begin van video’s. Ze zijn ideaal voor mensen die willen starten met adverteren. 

Het is een kostenefficiënte wijze om te adverteren op YouTube. Je betaalt namelijk enkel als:

  • Je advertentie langer dan 30 sec wordt afgespeeld
  • De video volledig afgespeeld is
  • Iemand op een Call To Action klikt

Trueview ads kan je “skippen” na 5 sec. Hierdoor verspil je geen geld aan mensen die geen interesse tonen in jouw product.

YouTube heeft 2 soorten Trueview ads:

Video Discovery ads

Video discovery ads worden weergegeven op de home pagina van YouTube, zoekresultaten en gerelateerde video’s bij de video pagina.

Discovery ads tijdens het uitvoeren van een zoekactie:

Youtube discovery reclame

Display advertentie die gerelateerd is aan de video van de bezoeker:

Youtube related reclame

Eenmaal een gebruiker op de advertentie klikt zal een banner tevoorschijn komen op de bestemmingspagina:

youtube banner reclame

In-stream advertenties

Trueview in-stream advertenties spelen af op het begin van de video. Gebruikers hebben de keuze om de video te “skippen” nadat ze 5 seconden gekeken hebben. Met in-stream advertenties kan je verschillende Call To Actions en teksten toevoegen aan de video.

Youtube in stream reclame

Welk verhaal vertel je in je Trueview advertentie?

Met Trueview campagnes kan je veel verschillende verhalen vertellen. Gouden tip: probeer geen standaard promotiecampagne te voeren. De kijkers kunnen namelijk je advertentievideo “skippen”, daarom moet je ze een reden geven om te blijven kijken. Advertenties die puur product focused zijn zullen minder goed scoren.  Wat kan je wel doen? Vertel een verhaal. Mensen houden van verhalen waar zich zich mee kunnen identificeren. Hou er rekening met het feit dat entertainment belangrijk is,  dit is namelijk de hoofdreden waarom mensen op YouTube zitten. Hierop inspelen zorgt ervoor dat je video minder geskipt wordt.

DATA

Met TrueView advertenties kan je tonnen informatie krijgen over de prestaties van je advertentie. Door gebruik te maken van AdWords, kan je aan de hand van Youtube account manager het aantal uitgekeken videos, gedeeltelijk bekeken videos, channel abonnementen, Click through rates, views via gesharede content en views verbonden aan andere content van je merk meten. dit helpt adverteerders hun video beter te verstaan waardoor ze hun budget slimmer kunnen inzetten.

2. Non-skippable video ads

Sommige In-stream videos zijn niet “skippable”. Deze YouTube advertentievideo’s spelen af in het begin, in het midden of op het einde van een video. Ze worden ook Preroll advertenties genoemd en kunnen tussen de 15 en 20 seconden lang zijn.

Hier is een voorbeeld van een non-skippable video advertentie die afspeelt vooraf aan de gekozen video:

non skippable reclame youtube

Er zijn ook non-skippable advertenties die afspelen in het midden van een video. Ze verschijnen enkel als de video langer dan 10 minuten duurt:

non skippable midden reclame

Welk verhaal vertel je in een non skippable video?

Aangezien Preroll videos niet “geskipt” kunnen worden voorzie je ze best van een duidelijke call to action zodat je de aandacht van de kijker naar de call to action afleidt. Moedig met uw video de gebruiker aan om op uw advertentie te klikken door eventueel iets terug te geven. Lanceer je een nieuw product of heb je een groot event en kijk je voor inschrijvingen? Een preroll advertentie is hier de geschikte methode voor.

Hou in het achterhoofd dat YouTube deze advertenties verkoopt op basis van PPC (pay per click). Zorg er dus voor dat iedere klik telt.

3. Bumper ads

Als laatst hebben we bumper advertenties. Dit zijn de kortste advertenties die YouTube kan aanbieden. Een bumper advertentie mag maximaal 6 seconden lang zijn. Deze advertentie worden weergegeven na een video als de gebruiker nog geen volgende video gekozen heeft.

In 6 seconden kan je natuurlijk niet veel vertellen. Laat bumper advertenties deel uitmaken van een grotere campagne. Probeer in die 6 seconden vooral je merk goed te positioneren.

 

Ziezo, hopelijk heb ik je met deze blog kunnen overtuigen dat YouTube advertenties zeker de moeite zijn om eens uit te testen binnen je strategie. 

Groeten, 

Thibaut

Puppy-Academy-blog-thibaut