YouTube SEO: 5 voorzetten om beter te scoren

Digitale Optimalisatie SEO Social Media

YouTube SEO door Bram Gobbers

In heel wat blogartikels, waar het gaat over het hoe en waarom van social media marketing, zie je vaak kanalen zoals Facebook, LinkedIn of Instagram de revue passeren. Maar bij eentje wordt vaak (onterecht) niet stilgestaan: YouTube. Met miljarden zoekopdrachten per maand is het nochtans de tweede grootste en belangrijkste zoekmachine na Google. Verwonderlijk als je er even over nadenkt, gezien video marketing de laatste jaren heel wat aan terrein gewonnen heeft. Maar hoe kan jij nu best op de YouTube kar springen? 

Wat volgt is geen volledige epistel over de integratie en implementatie van YouTube in je online marketing strategie. Wel een blogpost waarin ik zal focussen op het SEO gedeelte van je YouTube verhaal, en specifieker op de aspecten die bepalend zijn voor de ranking van je video’s in YouTube. Want laten we eerlijk zijn: een aantrekkelijke video maken is één ding, ervoor zorgen dat je video gevonden en bekeken wordt, is een geheel ander paar mouwen.

- GEÜPDATET OP 26 JUNI 2018 - 

1. Optimaliseer de meta data van je video

Laten we beginnen bij het begin en de aandacht meteen vestigen op wat misschien wel de belangrijkste en meest bepalende factoren voor zijn voor de ranking van je video: de meta data, ofwel de titel, beschrijving en tags van je video. Meer zelfs: accuraat gebruik van keywords in deze drie elementen is uiterst cruciaal, wil je ervoor zorgen dat je video’s scoren en hoog ranken.

Een sterke titel is een titel die aanspreekt, de aandacht trekt, en de bezoeker overtuigt om je video te gaan bekijken. Maar ook vanuit SEO standpunt dienen enkele belangrijke overwegingen gemaakt te worden. 

Denk in eerste instantie voldoende na over de lengte van je titel en welke elementen er zeker in moeten. Te lange titels kunnen vaker dan gewenst voor problemen zorgen en op bepaalde devices of in specifieke browsers niet volledig gelezen worden. Opteer daarom voor een eerder korte titel, ongeveer 50 tot 70 tekens (incl. spaties). Verder is het absoluut noodzakelijk dat je titel één of meerdere keywords omvat. Keywords die het best aan het begin van de titel worden geplaatst, en uiteraard relevantie impliceren, rekening houdende met de inhoud van je video.

4-YouTube-Meta-Data-624287-edited.png

Minstens even belangrijk is de beschrijving van je video. Zonder duidelijke omschrijving heeft YouTube geen enkel idee waarover je video gaat, wat bijgevolg zal resulteren in een lagere ranking. In een geoptimaliseerde beschrijving omvatten de eerste 150 tekens de essentie van je video, waarbij voldoende aandacht wordt besteed aan het gebruik van de juiste keywords. Net zoals bij de titel is het ook hier van belang om de belangrijkste keywords aan het begin van de beschrijving te plaatsen.

Voorts kan de beschrijving ook voor andere doeleinden ingezet worden. Wil je meer trafiek op je blog genereren, promo maken voor je andere social mediakanalen, of meer inschrijvingen op je nieuwsbrief realiseren, dan is het aangewezen een aantal links in de video description op te nemen.

Ook de video tags mogen niet over het hoofd gezien worden. Door adequaat gebruik van tags geef je zowel YouTube als de bezoeker een duidelijk en snel beeld over de inhoud van je video, en de topics die er in aan bod komen. Idealiter stemmen de tags overeen met je keywords. Verplaats jezelf in de YouTube gebruiker, en ga na welke woorden jij zou gebruiken om je eigen video op te zoeken. Zo krijg je een sterke indicatie van welke zoekopdrachten tot jouw video kunnen leiden.

Tot slot is het belangrijk om ook in de de filenaam en de eigenschappen van je video document keywords toe toevoegen. YouTube houdt gaat hier immers rekening mee houden. 

2. Wees uitermate transparant

Eén van de belangrijkste parameters waar YouTube rekening mee houdt bij het rangschikken van video’s, betreft de gemiddelde tijd die bezoekers aan jouw video spenderen. Als je video bijvoorbeeld 5 minuten duurt; kijken bezoekers dan gemiddeld de volledige 5 minuten, de helft, of slechts enkele seconden?

Transparantie is uitermate belangrijk

Scoort jouw video hoog op deze variabele, dan impliceert dit dat je de bezoeker exact geeft waarvoor ze gekomen zijn.

Probeer daarom kwalitatieve video’s te creëren die die echt overbrengen wat je de bezoeker wilt vertellen.

Gebruik titels die de lading dekken. Transparantie is heel erg belangrijk. Probeer de YouTube gebruiker niet om de tuin te leiden.

Uiteraard klopt het dat de aandacht van YouTube gebruikers bij te lange video’s zal dreigen te verslappen, waardoor ze niet de volledige video zullen uitkijken. Dit met de nodige repercussies tot gevolg. Opteer daarom beter voor niet te lange video’s, maar hou ook rekening dat YouTube wel het liefst video's van 10 minuten op zijn kanaal ziet verschijnen! Hoe langer mensen immers op het platform blijven, hoe beter voor YouTube natuurlijk.

3. Publiceer kwalitatieve video’s

Geloof het of niet, maar ook de beeldkwaliteit heeft een belangrijke impact op de ranking van je video’s. Beeldkwaliteit wordt door YouTube immers beschouwd als een belangrijk aspect van user experience. En zeg nu zelf: blijf jij naar een filmpje kijken waarvan de beeldkwaliteit van een abominabel niveau is?

HD – high-definition – videos krijgen daarom doorgaans een betere ranking van YouTube dan video’s met een slechte beeldkwaliteit. Logisch ook, daar niet kwalitatieve beelden al te vaak resulteren in geïrriteerde gebruikers, dislikes, en unsubscribes. Kwaliteit boven alles!

4. Maak gebruik van ondertitels en closed captions

Maak gebruik van ondertitels en closed captions

YouTube voorziet in de mogelijkheid om ondertitels en closed captions toe te voegen voor video’s die spoken-word content omvatten. Een opportuniteit die – met het oog op een betere ranking - zeker niet onbenut mag gelaten worden. Het gebruik van ondertitels zorgt er immers voor dat ook slechthorenden en gebruikers die de taal niet begrijpen je video kunnen bekijken. Verder worden ‘closed captions’ gecrawled door zoekmachines. Genoeg argumenten om er gebruik van te maken!

YouTube genereert automatisch ondertitels en onderschriften. Deze zijn doorgaans niet zo accuraat. Pas daarom steeds de ondertitels aan of voeg ze zelf toe.

5. Besteed voldoende aandacht aan de promotie van je video

Last but not least: besteed voldoende aandacht aan de promotie van je video’s. Het is immers zo dat de ranking van je video’s heel sterk bepaald wordt door de mate waarin ze bekeken worden, likes behalen en gedeeld worden. Wil je er bijgevolg voor zorgen dat je video’s gevonden en bekeken worden, dan kan je dus maar beter een uitgekiende distributiestrategie uitwerken.

Hoe pak je dit nu aan? Hier alvast enkele opties die je kunnen helpen bij het verspreiden van je video’s:

  • Deel je YouTube video’s op zoveel mogelijk social mediakanalen.
  • Tracht je video's in de mate van het mogelijke te embedden op je eigen website. Hiertoe kan je een video sectie voorzien op je website. Video’s kunnen eveneens geïmplementeerd worden in blogposts die op de website worden gepubliceerd.
  • Neem video’s op in e-mailupdates of nieuwsbrieven die naar klanten en prospecten worden uitgestuurd.

Ziezo, een heleboel tips om je YouTube video's een grote boost te geven. Toegegeven, met de tonnen video's die dagelijks op YouTube verschijnen, is het geen eenvoudige klus om gevonden en bekeken te worden. Maar als je minstens één van bovenstaande richtlijnen probeert op te volgen, dan kom je al een heel eind ver.

Succes! 

Bram Gobbers 

Heb je vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren

  
Reacties