Vrije Universiteit Brussel

VUB home.png
VUB-1.png

VUB stelt studenten centraal in nieuwe online aanpak

Vrije Universiteit Brussel is de voorbije 45 jaar uitgegroeid tot een hoofdrolspeler in het Vlaamse hoger onderwijslandschap en neemt hiermee een vooraanstaande plaats in Brussel, Vlaanderen en de wereld in.

Vandaag telt de Vrije Universiteit Brussel zelfs 14 200 studenten, meer dan 150 onderzoeksgroepen en stelt ze samen met haar universitair ziekenhuis (UZ Brussel) ruim 6 000 personeelsleden te werk.

Invisible Puppy helpt hen bij:

 • een uitgebreide assessment van de organisatie, systemen, content en processen
 • een doordacht rekruteringsbeleid gebaseerd op digital marketing
 • het opzetten en begeleiden van een roadmap implementatie die de nieuwe inbound marketing, content marketing, marketing automation tools, digitale marketing kennis overdracht, nieuwe methodieken en nieuwe processen introduceert
 • het meten van marketinginspanningen en succes
 • het uitwerken van lead-nurturing strategie & touchpoints voor zowel B2B als B2C
 • het performanter maken van de huidige werking door 'on-the-job' nieuwe moderne marketing technieken te introduceren

Digitale transformatie

Een assessment bracht de organisatorische omgeving, systemen, content en processen in kaart. Daarmee werd duidelijk wat er precies moest gebeuren en in welke volgorde dit het best kon uitgewerkt worden.

Vanuit de beleidsstrategie van de VUB werden tevens concrete keuzes gemaakt tussen welke projecten en content programma eerst opgestart moesten worden zodat zij snel concrete resultaten konden bekomen.

Deze projecten op poten zetten was cruciaal om de organisatie te laten kennismaken met de nieuwe digitale mindset, methodiek en cultuur die nodig is om dit soort marketing innovaties te introduceren. Aan de hand van workshops werd een content marketing, inbound marketing en marketing automation strategie uitgewerkt. Vernieuwend daarbij was de agile marketing aanpak waarmee deze plannen tot stand kwamen.

Kennisoverdracht

Online marketing, inbound marketing, agile marketing, content marketing en marketing automation. Het waren veelal nieuwe termen voor het marketing team van de VUB.

Op een gestructureerde manier werd een nieuwe “student centric” manier van denken geïntroduceerd. Dit gebeurde door op een hands-on manier teams mee te nemen in concrete business projecten waarbij ze werden ondergedompeld in deze nieuwe mindset. Deze aanpak omvatte tevens een nieuwe vorm van governance op operationeel en managementniveau.

Ook gaf Invisible Puppy een reeks opleidingen, variërend in moeilijkheidsgraad en onderwerp. Niet alleen de best practices, maar ook de nodige nieuwe processen, methodiek en organisatiestructuur werden geïntroduceerd. Stap voor stap werd zo de nieuwe mindset voorgesteld over wat online marketing moet zijn.

Program Management

Verschillende projecten en programma’s moesten tegelijkertijd beheerd worden:

 • het opzetten van een content hub en bijbehorende preference centre
 • het opzetten van marketing automation en integratie met websites
 • het digitaliseren van bestaande communicatie processen
 • het re-designen van de Drupal website in lijn met de nieuwe student-centric visie en identiteit van VUB
 • het beheren en opzetten van verschillende content programma’s en lead-nurturing programma’s binnen een professioneel marketing automation platform

De hoeveelheid parallelle projecten vroeg om een nieuwe aanpak. Daarom zorgde Invisible Puppy voor de initiële opzet van program management binnen VUB, ondersteund door de program managers van VUB bij de uitvoering van de programma’s.

Meer weten over deze case? Contacteer ons!