Resultaten behalen lukt pas bij een consistente en strategische toepassing. Welke kanalen moet je inzetten voor je marketingdoelstellingen? Hoe communiceer je op Facebook versus LinkedIn? Hoe biedt Instagram een meerwaarde? Sociale media zijn onontbeerlijk om in contact te komen met je doelgroep. Voor een optimale online aanwezigheid is een goede social media strategie dan ook noodzakelijk.
Wat is een social media strategie?
Een social media strategie is, zoals de naam het zegt, een strategie waarin kanalen ingezet worden die het best passen bij jouw merk én vooral, jouw marketingdoelstellingen.
Zonder strategie kan alledaagse drukte er makkelijk voor zorgen dat ‘die social media’ aan de kant geschoven wordt. Door het strategisch aan te pakken wordt social media onderdeel van de dagelijkse flow en krijgt het de prioriteit die het verdient. Gewoon ‘aanwezig zijn’ is namelijk niet voldoende. De kunst is om interactie te creëren, je volgers te betrekken bij je boodschap en ervoor te zorgen dat ze je écht leuk vinden. Je moet een relatie opbouwen. Ze heten niet toevallig social media.
Er wordt nagedacht welke informatie noodzakelijk is voor je doelgroep, hoe deze overgebracht moet worden en welke kanalen gebruikt moeten worden. Samen analyseren we welke kanalen het meest relevant zijn voor jouw doelstellingen. Waar bevindt jouw doelgroep zich? Hoe kunnen we hen via deze kanalen optimaal bereiken?
Kanalen kiezen
Welke social media kanalen moet ik gebruiken om de juiste doelgroep met de juiste content te bereiken? Elk kanaal vereist een strategie op maat om het onderste uit de kan te halen:
- LinkedIn: de focus van dit medium ligt nog altijd op het zakelijke en is zeer aantrekkelijk voor B2B. Je krijgt er de kans om je positionering in de verf te zetten. Je bedrijfsprofiel op LinkedIn is trouwens vaak de eerste indruk. Zorg er dus voor dat er iets te beleven valt.
- Facebook: Met bijna twee miljard gebruikers wereldwijd is Facebook de koploper van alle sociale kanalen. Houd dus in het achterhoofd waarom er ontzettend veel mensen op dit platform zitten: om even te ontsnappen en op de hoogte te blijven van familie en vrienden. Zorg dus voor luchtige, toegankelijke updates die je doelgroep aanspreken.
- Instagram: hét medium om je merk visueel te presenteren. Behind The Scenes, het leven op de werkvloer, de werknemers en noem maar op, zijn ideale content voorbeelden. Wil je dit medium inzetten? Zorg dan zeker voor consistentie aangezien Instagram actieve gebruikers voorrang geeft in de tijdlijn. Maak o.a. gebruik van hashtags om je bereik te verhogen. Wat je ook plaatst, wees inspirerend voor je volgers. Hou rekening met het feit dat hier vooral een jongere doelgroep aanwezig is.
Pro-cured's expertise nu ook digitaal
Pro-Cured is al 25 jaar een ware nichespeler in de HR industrie. Het bedrijf stelt als doel om
Lees meer » - Twitter: timing en context zijn hier cruciaal want dit is een bijzonder vluchtig medium. Populair bij journalisten, politici, marketers, foodies & fashionista’s. Wil je snel groeien op Twitter? Maak dan gebruik van hashtags. Ga hiervoor op zoek welke hashtags voor jouw sector werken.
- Pinterest: een visueel medium waar je al je favoriete afbeeldingen op het internet kunt organiseren via moodboards. Gebruikers bezoeken dit platform vooral om zich te laten inspireren of om tips & tricks te vinden over allerlei onderwerpen.
- Youtube: hét videoplatform bij uitstek. Versterk je social media strategie met een eigen tv-kanaal rond je merk.
Content planning: de editorial kalender
Een consistente planning voor je social media is een must. Gouden tip: werk een contentkalender uit. Schets voor jezelf een tijdlijn waarin je aangeeft wanneer je wat precies gaat posten. Analyseer en definieer de thema’s waarover je wilt communiceren en plan ze wekelijks in.
Om het concreet te maken: voeg er vooral ook aan toe wie het gaat doen, zodat er vanzelf een actielijst uit ontstaat. Weet je vaak niet wat te posten? Don’t worry. Met deze handige gids hou jij je contentkalender wekenlang optimaal gevuld!
Community Management
Social media kunnen gebruikt worden om het bedrijf te vinden, maar ook om in gesprek te gaan met hen of zelfs om mogelijke klanten te laten samenwerken. It is a two-way street: laat je volgers niet in de kou staan en ga de conversatie met hen aan. Als ideale community manager ken je je doelgroep van binnen en van buiten en weet je welke content en formats hierbinnen goed presteren. Speel in op de reacties van je volgers en neem hun vragen, opmerkingen of problemen ter harte. Kortom, de community manager is de stem, ogen en oren van de organisatie.
Influencer Marketing: brand ambassadors & advocates
Influencers, ambassadors, advocates, you name it! Deze vorm van marketing wordt omschreven als het promoten van producten en diensten naar een of meerdere specifieke doelgroepen door, al dan niet tegen betaling, gebruik te maken van derden die erom bekend staan een sociale, emotionele, opiniegerichte en gedragsgerichte invloed uit te oefenen op die doelgroep(en). Een hele mond vol! Het wordt ook vaak vergeleken met Word-Of-Mouth, maar het gaat veel verder dan dit. Deze vorm van promotie heeft drie grote voordelen:
- Ze worden als “zeer betrouwbaar” beschouwd door de doelgroepen.
- Het is een efficiënte en vaak goedkope manier van reclame voeren.
- Het zorgt ervoor dat zeer specifieke doelgroepen getarget kunnen worden.
Adverteren via social media
Facebook, Twitter of Instagram advertenties kunnen een sterke ondersteunende werking hebben. Ze zetten jouw merk, product of bedrijf in de kijker bij een relevant doelpubliek en ondersteunen zo branding en awareness. Het ruime bereik en de mogelijkheid om heel gericht te targeten maken deze sociale netwerken dan ook heel interessante kanalen om op te gaan adverteren. Door te adverteren op jouw bedrijfspagina of het promoten van bepaalde tweets, pins of posts, kan je een heel ruime groep aan potentiële klanten bereiken. Tips bij het opstellen van effectieve advertenties vind je hier.