Keyword Research in 2024: hoe ga je aan de slag?

Wil je gevonden worden in de zoekmachines, dan moet je weten hoe en met welke intentie je doelgroep op zoek gaat. In dit artikel toon ik hoe je een kwalitatieve keyword research uitvoert, met praktische tips en een handige template zodat je zelf aan de slag kan.

 

1. Wat is een keyword research?
2. Waarom is een keyword research belangrijk?
3. Hoe doen we een kwalitatieve keyword research?
4. Data structureren
5. Wat na de keyword research?
6. Keyword mapping

1. Wat is een Keyword Research?

Een keyword research is een onderzoek dat je uitvoert om zoektermen (keywords) te achterhalen die mensen ingeven in zoekmachines zoals Google, Bing en Youtube. Zo verzamel je inzichten over welke keywords je doelgroep gebruikt om bepaalde producten en/of diensten te vinden.

De laatste paar jaar draait het ook veel meer om de intentie van de zoekwoorden dan om de keywords pur sang. Hierover later meer.

2. Waarom is een Keyword Research zo belangrijk?

Als je aan zoekmachine optimalisatie wil doen, is een keyword research essentieel. Het is de allereerste taak binnen je SEO strategie, want zonder een kwalitatieve keyword research zijn al je andere SEO inspanningen niets waard. Het beïnvloedt de manier hoe je content gaat schrijven, hoe je links gaat verzamelen, hoe je website er moet uitzien...

Veel bedrijven denken te weten hoe hun doelgroep zoekt. Vaak zijn ze juist, even vaak zijn ze fout en dan heb je een groot probleem.

Meer dan ooit is het belangrijk om je doelpubliek te begrijpen, écht te begrijpen, en dat begint met een zoekwoordenonderzoek.

Of zoals Brian Dean het mooi weergeeft: “keyword research is het marktonderzoek van de 21ste eeuw.”, en gelijk heeft hij.

Als je weet dat 91% van de pagina’s op het internet geen organisch verkeer binnenkrijgt via Google, snap je al snel het belang van een keyword research. Creëer content waar je doelgroep effectief naar op zoek is en zorg dat het past binnen het ecosysteem van je website.

3. Hoe doen we een kwalitatieve Keyword Research?

1. Ga op zoek naar keyword ideeën

Er zijn veel manieren en tools om op zoek te gaan naar inspiratie. Dit zijn de 9 bronnen of tools die wij gebruiken bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek.

1. Eigen inspiratie

Wat zijn onze services, welke producten bieden we aan, waar praten wij nu over? Probeer zoveel mogelijk in thema’s te denken. Zo kan je grote categorieën  definiëren om later mee te nemen in jouw finale document.

2. Brainstorm met collega's

Ga ook in gesprek met je collega's. Zij kijken vaak naar de producten en diensten vanuit een andere invalshoek.

3. Google Auto Suggest

Vanuit je eigen inspiratie kan je zoekwoorden ingeven in Google en kijken hoe de zoekmachines zelf aanvullen. Ze baseren zich op populaire zoektermen uit het verleden. Deze kan je later controleren om te weten hoeveel hierop effectief gezocht wordt.

Google Auto Suggest

4. Google gerelateerde zoekopdrachten

Deze vind je onderaan de pagina van Google en werkt volgens hetzelfde principe als de auto suggest van hierboven.

Google gerelateerde zoekopdrachten

5. YouTube Auto Suggest

Ook de 2e grootste zoekmachine ter wereld kan je raadplegen voor inspiratie.

6. Google Search Console

Uit ervaring blijkt vooral eigen data een ware goudmijn te zijn. Via GSC bekijk je je website door de ogen van Google. De tool pikt de zoektermen op waarvoor jouw website naar voor geschoven wordt. Hier kunnen termen in staan waar je nooit anders aan gedacht zou hebben. Het is vaak low-hanging fruit, want je rankt er al op, dus de basis is er. Het is enkel nog een kwestie van optimaliseren om die nummer 1 plaats te veroveren.

7. Andere mini-zoekmachines

Er zijn heel wat bedrijven die zodanig groot zijn dat ze bezitten over een interne zoekmachine. Ook deze kunnen vaak een bron zijn van inspiratie.

Ga bijvoorbeeld kijken bij Amazon, Bol.com, Wikipedia...

8. Concurrenten

Ga zeker ook eens piepen bij je concurrenten online. Hoe is hun website opgebouwd? Op welke zoekwoorden focussen zij? Voor welke ranken ze? 

9. Tools

Er zijn ook tools ter beschikking die inspelen op het verkrijgen van extra inspiratie voor zoekwoorden. Zij geven geen data mee, maar zijn vaak heel handig in de zoektocht. Denk maar aan Keywordshitter en Answer The Public.

2. Staaf de verzamelde ideeën met data

Nu we inspiratie hebben opgedaan, is het tijd dat we onze lijst van zoekwoorden steken in een tool die ons wél voorziet van de bijhorende data. Tools die je hiervoor kan gebruiken zijn:

Google Keyword Explorer (gratis)

Onze favoriet, want data kan nooit zo accuraat zijn als van bij de bron zelf! Zeker voor zoekvolumes. Het handige hier is ook dat je bij het ingeven van je initiële keywords, nog extra gerelateerde zoekwoorden krijgt met al onmiddellijk de bijhorende data zoals zoekvolume, competitie en CPC.

Google Keyword Explorer

Ahrefs (gratis & betalend)

Met de gratis Ahrefs Webmaster Tools kan je informatie verkrijgen omtrent een bepaald keyword. Ook hier krijg je extra gerelateerde zoektermen die je kan toevoegen aan je master document.

Van deze tool bestaat tevens een betaalde variant met extra functionaliteiten en mogelijkheden.

KWFinder van Mangools (betalend)

Deze handige tool gebruiken we om Keyword Difficulty na te gaan. Keyword Difficulty is een ranking die aangeeft hoe moeilijk het voor je is om op de eerste pagina vertoond te worden voor een zoekterm. Het is nuttig om in een later stadium makkelijker een keuze maken tussen verschillende keywords.

Ubersuggest (gratis & betalend)

Een gekende tool die dezelfde functionaliteiten heeft, maar die we zelf minder gebruiken. Daar kan je enkele keywords gratis bekijken, nadien moet je overschakelen naar een betalende account. 

3. Let op de details

Short tail vs. long tail keywords

Zorg altijd voor een goede mix tussen short en longtail keywords. 

 • Short tail keywords zijn zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Deze zoekwoorden worden ook vaak ‘fat heads’ genoemd, voor mocht je die term nog tegenkomen in de toekomst. Bijvoorbeeld "dart pijlen". 
 • Long tail keywords zijn zoekwoorden met minder zoekvolume en zijn vaak langer van aard, zoals "welke dartpijlen zijn goed voor mij".

Iedereen wilt op de short tail keywords gevonden worden. Hoe meer mensen daarnaar zoeken, hoe meer mensen op je website. Helaas is het iets complexer dan dat:

1. Concurrentie

Heel wat van je concurrenten denken er hetzelfde over en willen ook voor dat hoofd keyword gaan. Dat maakt het moeilijk om die eerste positie of zelfs de eerste pagina te veroveren. Je moet dus veel tijd steken in de SEO hiervan, tijd die je misschien wel niet hebt.

2. Conversie

In tegenstelling tot short tail zoekwoorden, converteren long tail zoekwoorden veel beter. Waarom? Op long tail keywords zoeken mensen veel minder, maar zij zijn wel op zoek naar iets specifiek, iets wat ze graag willen, wat ze sneller doet converteren.

Een voorbeeld: je hebt mensen die zoeken naar ‘donuts’ (short tail) en je hebt mensen die zoeken naar ‘donuts met roze frosting aan huis’. Welke mensen willen donuts kopen? Juist! De 2e groep. Bij de eerste groep hebben we geen idee wat ze precies willen. 

Zorg dus voor een goede mix tussen zoekwoorden die vaak gezocht worden (short tail) en zoekwoorden die specifieker (long tail) zijn. Je hebt wel degelijk zoekvolume nodig om verkeer naar je website te trekken, dus enkel inzetten op long tail is geen optie. 

short tail vs long tail keywords grafiek
 

Search Intent

Search intent is het waarom achter een bepaalde zoekopdracht. Waarom heeft iemand deze zoekopdracht ingegeven? Willen ze meer informatie? Willen ze iets kopen? Willen ze vergelijken? 

Je wil de juiste content aanbieden aan de juiste mensen. Het kan dus averechts werken als je met informationele content goed rankt voor een commercieel keyword. De bezoeker vindt zo niet wat hij zoekt, verlaat je site, wat op termijn zal resulteren in een daling van je rankings.

Er zijn 4 verschillende soorten search intent:

1. Informationeel

De gebruiker is op zoek naar informatie over een bepaald product of dienst. Hier geef je een antwoord op een bepaalde vraag van de gebruiker. Al hoeft dit niet altijd in de vorm van een vraag te zijn. Met één of twee woorden kan je ook met zekerheid zeggen dat iemand op zoek is naar meer informatie. Enkele voorbeelden:

 • “wat is marketing automation?”
 • “hoe donuts maken?”
 • “Joe biden”
 • “keyword research”

2. Navigationeel

De gebruiker is op zoek naar een specifieke website. Dit zijn mensen die heel goed weten wat ze willen of waar ze naartoe willen. Ze hadden evengoed rechtstreeks de URL kunnen intypen, maar via Google is het makkelijker.

Voorbeelden:

 • “invisible puppy”
 • “invisible puppy blog”
 • “facebook login”
 • “mcdonalds openingsuren”
3. Transactioneel

De gebruiker wil iets kopen. Ze weten vaak al wat, maar zoeken nog precies uit waar ze het kunnen kopen. Dit zijn zoekwoorden die vaak de woorden ‘prijs’, ‘kopen’, ‘goedkoop’ bevatten of signalen van lokale zoekopdrachten.

Bijvoorbeeld:

 • “invisible puppy prijs opleidingen”
 • “goedkope matrassen”
 • “nieuwe computer kopen”
 • “restaurant afhalen dichtbij”
4. Commercieel 

De gebruiker is ook hier in koop-modus. Alleen zijn ze nog op zoek naar de best mogelijk optie. Ze zijn nog even aan het afwegen en zullen vaak vergelijkende termen ingeven en op zoek gaan naar reviews.

 • “beste loopschoenen”
 • “sharpspring vs hubspot”
 • “Moz reviews”

Deze search intent houden we altijd in het achterhoofd, ter inspiratie voor het koppelen van een zoekwoord aan de juiste pagina en in de structuur van de hele website. 

PRO TIP: Bekijk ook de SERP's om te kijken welke content er momenteel rankt voor dat specifieke keyword. Neem nu bijvoorbeeld ‘rank tracking’. Ik heb net een content stuk geschreven in de vorm van een blogpost waarin ik uitleg wat rank tracking is en welke stappen je kan nemen hiervoor. Op zich een interessant artikel.

MAAR: als ik ‘rank tracking’ intyp in Google, staat de eerste pagina vol met tools die rank tracking aanbieden als service. Je kan ervan uit gaan dat Google deze tools bovenaan plaatst omdat ze voldoen aan de search intent. Mensen die zoeken naar ‘rank tracking’ zijn helemaal niet op zoek naar een stuk content met de do’s en don'ts, ze zijn op zoek naar tools.

Probeer dus je content te matchen met het type content dat reeds goed scoort voor je zoekopdracht. Op die manier vermijd je tijdverspilling en kan je écht meespelen voor rank 1.

4. Data structureren

We hebben nu een mooie lijst van zoekwoorden én we weten waar we data voor deze zoekwoorden kunnen halen. Nu komt het er op neer deze data te structureren zodat je in de volgende fase makkelijk zoekwoorden kan selecteren. Hiervoor gebruik ik altijd deze template.

keyword research

Deze template is handig omwille van verschillende redenen:

 • Elk onderzoek dat je uitvoert is op dezelfde manier opgebouwd;
 • Je kan meer tijd steken in het onderzoek in plaats van in de lay-out van het document;
 • Het is gestructureerd en duidelijk voor de eindgebruiker (je baas, een collega...).

Hoe ziet de template eruit?

 • Categorie: structureer je document om makkelijk navigeren doorheen het document. Ben je een keukenbouwer, dan kunnen thema’s of categorieën zijn: keukenkasten, werkbladen, kookplaten...
 • Subcategorieën: voor meer structuur kan je je categorie onderverdelen in subcategorieën. In het voorbeeld van de keukenbouwer kunnen we onder ‘kookplaten’ ook ‘gaskookplaat’, ‘elektrische kookplaat’, ‘inductiekookplaat’, ‘keramische kookplaat’... plaatsen. 
 • Keyword: plaats bij elke categorie of subcategorie je relevante zoekwoorden. In het onderzoek zelf heb je beter teveel dan te weinig keywords. Werk dus zo breed mogelijk, zodat je zeker geen opportuniteiten over het hoofd ziet. Voor de subcategorie ‘inductiekookplaat’ kunnen er zoekwoorden naar voor komen als: ‘inductiekookplaat prijs’, ‘inductiekookplaat voordelen’, ‘inductiekookplaat vs gas’, ‘hoe inductiekookplaat poetsen’, enzoverder.
 • Average monthly searches: natuurlijk willen we goed documenteren welke zoekwoorden het meest gezocht worden door ons doelpubliek. Dit is belangrijk om in een latere fase je target keywords te bepalen. Deze duid ik ook aan met gradaties van groen, zo krijg ik onmiddellijk een goed beeld van welke zoekwoorden veel gezocht worden of net heel weinig.
 • Top of page bid & bottom of page bid: soms ben je niet enkel bezig met SEO, maar wordt er ook gekozen om een SEA traject aan te gaan. Voor SEA is een keywords research ook cruciaal, daar willen we ook weten hoe onze doelgroep zoekt naar bepaalde producten of diensten, maar daarnaast willen we ook de CPC van de keywords weten. Het is dan een kleine moeite om de prijzen mee te nemen in je keyword research. Voer je louter een keyword research uit voor SEO doeleinden, zijn deze 2 kolommen niet nodig.
 • Keyword difficulty: alle zoekwoorden geven we een score mee op 100. Dit kan je achterhalen door middel van verschillende tools en geeft een beeld van hoe moeilijk het is om te scoren voor dit keyword op SEO gebied. Hoe dichter tegen de 0, hoe minder concurrentie je zal ondervinden, hoe gemakkelijker om hiervoor op plaats 1 te komen.

5. Wat na de keyword research?

Simpel: keywords selecteren en prioriteren. Als ik een selectie maak van welke keywords in mijn situatie haalbaar zijn om op te scoren, hou ik altijd rekening met een 3-tal zaken.

Zoekvolume

Waarom doe ik aan SEO? Ik wil verkopen, ik wil omzet. Hoe kan ik dat doen? Door verkeer naar mijn website te krijgen? Hoe doe ik dat? Door content aan te bieden waar mijn doelgroep naar op zoek is.

Zoekvolume is een belangrijke factor bij het selecteren van je keywords, maar zoals eerder aangehaald, spelen er ook andere factoren mee.

Keyword Difficulty

Eens je zoekvolumes hebt bekeken, is het tijd om de keyword difficulty te analyseren. Dit is een score op 100 die aangeeft hoe moeilijk het is om voor een bepaald keyword te scoren.

Als ik een keyword heb met een mooi zoekvolume, maar met tonnen concurrentie en dus een hoge KD, dan is het soms niet waard om tijd en energie te steken in dat keyword.

Businesspotentieel

Dit onderdeel geldt vooral voor het prioriteren van keywords. Als je beperkte tijd & resources hebt, moet je keuzes maken. Dan kan het soms handig zijn de selectie vanuit een business standpunt te bekijken. Waar kan ik op kortere termijn business uit halen? Met welke keywords en in welke soort content kunnen we ons product of dienst het best naar voor brengen?

6. Keyword Mapping

Zo, je hebt nu een mooi document van relevante keywords. Je hebt je selectie aangeduid waarop je wilt inzetten de komende periode, rekening houdend met zoekvolume, concurrentie en search intent. Dan rest er nog één oefening: de keyword mapping.

Hier lijst je al je geselecteerde keywords op en koppel je ze aan een bestaande pagina, die je kan optimaliseren, of een nieuwe pagina. Hier kan je onmiddellijk een contentplan van maken waarin je ook je titel, een CTA, je meta data, enzoverder gaat definiëren.

Klaar om zelf aan de slag te gaan met je keyword research? Let’s go! Mocht je nog vragen hebben over een bepaald onderdeel, laat het ons weten.

 

Brandon Van Moorleghem
Brandon Van Moorleghem

12 krachtige SEO Quick Wins om te scoren in 2024

SEO is een werk van lange adem. Je hebt al verschillende tactieken toegepast om hoger te scoren in Google, maar de resultaten laten het (voorlopig) afweten. Verschrikkelijk frustrerend! Toch zijn er enkele SEO Quick Wins die met een kleine tijdsinvestering, je SEO aanzienlijk kunnen verbeteren op enkele weken tijd. Zie hier mijn 12 quick wins.

Lees meer
Laurens Gozin
Laurens Gozin

Optimaliseer voor Zoekmachines met Topic Clusters

De volgende evolutie in zoekmachine optimalisatie, zo wordt het Topic Cluster Model genoemd. Er zijn tegenwoordig veel evoluties aan de gang in ...

Lees meer
Bram Gobbers
Bram Gobbers

Aan de slag met YouTube SEO in 2024: waarop moet je letten?

YouTube is een populair. Toch wordt het kanaal vaak overgeslagen wanneer het marketingbudget wordt verdeeld. En dat terwijl je met Youtube goed kunt ...

Lees meer
Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

Why SEO is so freaking hard.

Lees meer