Sven Dhollander

Sven Dhollander

Digitale marketing vs. traditionele marketing: zijn ze wel zo verschillend?

Digitale marketing vs. Traditionele marketing
Doorheen de jaren is marketingcommunicatie geëvolueerd van eenrichtingsverkeer naar een conversatie tussen bedrijf (of product) en consument. Digitaal heeft hierin een grote rol gespeeld.

Zo hebben Facebook en andere sociale media ervoor gezorgd dat onze conversaties nog eenvoudiger verlopen. Ook het gemak waarmee je bijvoorbeeld zelf een website kan maken of een eigen blog starten is in 2017 kinderspel. Zelf sta ik nog elke dag versteld van hoe accuraat ik soms een antwoord krijg op mijn vragen online. Google: een oplossing voor elk probleem!

Ik ben geen kind van de digitale generatie, maar heb de evolutie gaandeweg zelf meegemaakt. Digitaal is het nieuwe normaal. Vraag het maar aan Peter Hinssen. Dus als bedrijf kan je maar beter mee op de kar van digitale marketing springen en alle traditionele marketingtechnieken laten voor wat ze zijn. Of toch niet?

Wat is digitale marketing nu eigenlijk?

digitale marketing

De saaie definitie: digitale marketing is een vorm van directe marketing waarbij klanten en verkopers worden verbonden via interactieve technologieën zoals e-mails, websites, apps, sociale media en meer. Door de hoge connectiviteit tussen al deze componenten, ondersteunt het massa-tot-massa communicatie en wordt het gebruikt om producten of diensten op een relevante en kost-efficiënte manier te promoten.

De praktijk: klanten zijn zelf experten geworden via online zoekopdrachten en via hun netwerk. Iedereen is altijd én overal online. Studies wijzen uit dat 80% van de bezoekers aan je winkel of als voorbereiding op een gesprek met je vertegenwoordiger online al wat informatie hebben opgezocht. Dus je kan maar beter daar zijn, waar de klant ook is. Een digitale marketinstrategie kan je helpen bij het verdienen van de aandacht van de klant. Want net daar is digitale marketing nodig en nuttig: zorgen dat je boodschap gevonden wordt.

Maar vergis je niet: digitale marketing is niet hetzelfde als digitale media.

Digitale media zijn namelijk de kanalen waar we online gebruik van maken. In plaats van papier wordt de boodschap dus gecommuniceerd via digitale kanalen zoals websites, sociale media of bijvoorbeeld e-mails onder de vorm van landingspagina's, video, banners en/of foto’s.

Uiteraard breng je nog altijd een boodschap over, net zoals bij traditionele marketing. Alleen doe je dit subtieler, in meerdere online contactpunten en meer op maat van de klant. Je schreeuwt niet langer uit hoe goed je bent. Integendeel, uit online moet vooral blijken hoe goed je bent in wat je doet en wat anderen over je vertellen.

Wat zijn dan de verschillen tussen 'nieuwe' & 'oude' marketing?

Digitale marketing is een online strategie waarbij je gebruik maakt van de verschillende digitale media. Onthoud vooral dat je in digitale marketing veel meer op maat kan gaan werken met minder inspanningen. Het is efficiënter en flexibeler dan traditionele marketing. Een foutje in een geprinte folder corrigeren vraagt veel meer energie en kosten dan snel even de landingspagina van je nieuwe productcategorie aan te passen.

Vroeger werd via radio, tv en directe e-mail vrij schreeuwerig aan marketing gedaan. Een traditionele marketeer stuurde zijn communicatie immers naar de klant met de verwachting dat de klant het product dan wel zou aankopen. Had de klant geen interesse? Oké dan, dat was dan dat. Op naar de volgende.

De tijden zijn echter veranderd. Vandaag de dag is er zodanig veel concurrentie dat bedrijven klanten voor zich willen winnen aan de hand van een persoonlijke benadering en het aangaan van een dialoog, met het doel hen op lange termijn te behouden. Dit vergt een mind shift naar een klantgerichte online marketing strategie. En laat dat nu net datgene zijn waar de digitale marketeer zichzelf ontpopt.

Online is een klant veel meer in controle over de boodschappen die hij wil zien en met wie hij een conversatie aangaat. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van adblockers. Daarnaast kan hij in één klik beslissen of hij je nieuwsbrief al dan niet wil ontvangen, je Facebookpagina al dan niet wil liken en of hij op jouw website klikt of niet.

Alvorens je dus van start gaat met online marketing, is het dus van vitaal belang dat je de interesses van je doelgroep begrijpt en hierop inspeelt. Philip Kotler, een van dé autoriteiten op vlak van marketing, gaf het reeds aan in zijn boek ‘Principes van Marketing’ :

“Marketing is een proces waarmee bedrijven waarde creëren voor de klant en sterke klantrelaties opbouwen om in ruil daarvoor waarde van de klant te krijgen.”

Nergens anders dan in de vluchtige online wereld van nu, komt deze waarde meer naar voren. Trigger je klant dus met relevante informatie en help hem bij zijn probleem. Of nog beter gezegd: stel hem centraal. Dit doe je door hem de juiste informatie aan te leveren in de juiste fase van de weg die hij aflegt vooraleer hij een product koopt.

Digitale marketing vs traditionele marketing

Laat je niet afschrikken door al datgene dat ik zojuist schreef. Digitale marketing is veel toegankelijker dan je denkt. Gooi je offline inspanningen echter niet meteen de vuilbak in: het is veel verstandiger om een goede mix te maken tussen je online en offline aanwezigheid en gradueel je online marketing strategie op te bouwen. Het is dus niet OF traditionele marketing OF een digitale aanpak, maar EN!

digitale  vs. traditionele marketing

De combinatie van online en offline marketing geeft je vele touch points en kansen om je klant te overtuigen. Eén struikelblok blijft wel overeind, al verandert deze samen met je aanpak; zo is de vraag niet langer hoe jij een (nieuwe) consument vindt, maar of hij jou vindt.

Fysieke winkels blijven daarbij van belang. Ook kan je nog steeds advertenties plaatsen. Desalniettemin komen klanten al lang niet meer onvoorbereid naar je winkel of kantoor. Meestal hebben ze al online informatie opgezocht op je website, webshop of sociale media kanalen. Ze zijn misschien zelfs al fan van je op Facebook en hebben reeds reviews gezien of opgezocht over je product of dienst.

Het beste bewijs dat een goede mix tussen online en offline werkt, is de catalogus van Ikea. Zeg nu zelf, wie is er nu niet blij met de nieuwe catalogus in de bus elk jaar op het einde van de zomer? Maar net zo goed kan je via een handige app alle producten bekijken en zelfs je volledige boodschappenlijst op voorhand maken.

Wat met de 4P's van traditionele marketing?

p's of marketing

Zelfs in het moderne digitale tijdperk gelden de 4P’s van marketing, volgens Philip Kotler, nog steeds.
Het gaat hem dus nog steeds om het juiste product op het juiste moment aan de juiste prijs via de juiste plaats aan de man te brengen. Maar hou er wel rekening mee dat het voor klanten veel makkelijker is om prijzen te vergelijken en ze hetzelfde product makkelijk ergens anders kunnen kopen (webshop of fysieke winkel). 
Meer dan ooit is het belangrijk om je USPs uit te spelen en waarde voor de klant te creëren.
Maar er zijn een aantal nieuwe P’s bijgekomen die je hierbij kunnen helpen. En die zijn evenzeer van toepassing op je offline marketing activiteiten.

  • People
  • Process
  • Physical environment/evidence

People: de menselijke factor

Zelfs in een wereld waar we soms meer online communiceren dan in het echte leven, blijft persoonlijk contact belangrijk. Meer dan ooit kan je in online marketing het verschil maken door je bedrijf een gezicht te geven. Want mensen doen nog steeds graag zaken met mensen. En niet met je bedrijfswebsite.

Niemand praat graag met een chatrobot. Dat doe je liever via een gesprek met de vriendelijke dame van customer service die je helpt bij het kiezen van het juiste product. Of die je nog snel even op het hart drukt dat het product van je keuze wel degelijk morgen voor 12u geleverd wordt.
Vergeet ook hier de kracht van online reviews niet! Het gemak waarmee we de dag van vandaag een mening vragen aan onze online vrienden is zeker een factor om rekening mee te houden. Een foto maken van twee nieuwe broeken en doorsturen naar een vriend is immers snel gepiept. Binnen de vijf minuten heb je al vaak de mening van de mensen rondom je. En dat is handig! Je hoeft niet langer te wachten tot het volgende feestje waar je mogelijks raar bekeken wordt voor je vestimentaire keuze of de kleur van je nieuwe broek.

Process: hoe verloopt het aankoopproces?

Process verwijst hierbij vooral naar het zo vloeiend mogelijk laten verlopen van het aankoopproces.
Klanten in de 21ste eeuw worden steeds ongeduldiger. Time is money! Alles moet zo snel mogelijk voor hen verlopen. Te lang in de rij staan aan de kassa, een te lang online bestelproces, ontbrekende product informatie... Al deze zaken zorgen ervoor dat iemand afhaakt.
Een onmisbare factor in je aankoopproces is daarnaast een goede klantenservice. Niet alleen in je fysieke winkels, maar ook online met een transparante terugstuurpolitiek. Hierbij verwijs ik graag terug naar ‘people’. Je klantenservice is vaak het gezicht van je bedrijf en bij online aankopen vaak je enige ‘persoonlijke’ contact met je klanten.

Physical environment of evidence: de omgeving waarin je aankopen doet

De omgeving waarin een klant zijn aankopen doet, wint met de dag aan belang! Of dit nu een verzorgde website is, een mooie fysieke winkel of een verzorgde verkoper... Klanten zijn hoe langer hoe meer op zoek naar een totaalbeleving of customer experience. En er schuilt vaak de grootste kracht in het koppelen van een online en offline ervaring.
Om klanten een betere customer experience te geven, zijn vele combinatiemogelijkheden tussen offline en online touch points met de klant mogelijk.

Enkele voorbeelden:

  • De mooie blauwe branded dozen van Coolblue met hun leuke opschriften.
  • Het toevoegen van een "geschreven" bedankingsbrief of papieren magazine/folder bij je online bestellingen.
  • Augmented reality oplossingen waarbij je virtueel objecten kan positioneren in een ruimte.
    Past deze rode zetel uberhaupt wel in mijn interieur?
  • Maar evenzeer de offline service. Zou je volgende keer nog van de pizza.be app of website gebruik maken als die delivery boy geweldig arrogant was?

Heb je al nagedacht over je online aanwezigheid?

Laat me duidelijk zijn, volgens mij kan je in 2017 niet meer zonder digitale marketing. De shift van traditionele marketing naar relationele marketing is al een hele poos geleden ingezet. Klanten willen vaak doorheen hun volledige decision journey begeleid worden. Door hen op elke moment van hun zoektocht de juiste informatie en content mee te geven word je op termijn als trusted advisor deel van hun netwerk.

Door het gemak waarmee je online informatie kan verspreiden en verschillende klanten op een andere manier kan aanspreken, maakt digitale marketing een duurzamere en efficiëntere oplossing op lange termijn. En die is zeker het overwegen waard om in te zetten naast je huidige traditionele marketingtechnieken. Maak dus zeker wat van je marketingbudget vrij om specifiek op online te gaan inzetten.

Laat je niet afschrikken door de complexiteit van de velen aspecten van digitale marketing. Uiteraard is op nummer 1 geraken in Google niet evident. Maar dit mag ook niet je obsessie of doel zijn. Er zijn vele mogelijkheden om online gevonden te worden of mensen naar je website te brengen. De belangrijkste raad die ik je daarbij kan geven is... Wees relevant en authentiek!

En onthoud... digitale marketing is vrij toegankelijk. Je kan zelf heel makkelijk klanten mailen, informeren via facebook of een webshop openen. Maar voor een algemene strategie bepaling neem je best toch even de tijd of doe je beroep op een specialist. You need a game plan!

Succes!

Benieuwd naar onze hands-on benadering & strategiebepaling?

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.