Lisbeth Nijssen

Lisbeth Nijssen

Hou je contentkalender gevuld in 3-2-1!

53

Om vandaag op te vallen en een verschil te maken op sociale media is goede en relevante content een must! Het is dus vanzelfsprekend dat content marketing absoluut noodzakelijk is. Je hebt vol goede moed je strategie en doelen bepaald, en dan… aan de slag om frequent content te gaan voorzien. Maar zit jij ook wekelijks met de handen in het haar omdat je niet weet wat te posten? Don’t worry. Met deze handige gids hou jij je contentkalender wekenlang optimaal gevuld.

Content marketing basics

Om je geheugen even op te frissen, geef ik eerst een korte samenvatting van de uit te voeren stappen vooraleer je volop kan beginnen invullen.

 1. Bepaal en vooral ken je doelgroep

Het is vanzelfsprekend dat je moet weten wie je wil bereiken. Dat kan je doen aan de hand van buyer personas waarin je een profiel opmaakt van de typische klant die je wil aanspreken.Inhoud social media posts

 1. Bepaal de juiste inhoud

Op basis van de noden van je doelgroep en de informatie die jij wil vertellen, kan je de content van je posts gaan bepalen. Is er een overlapping tussen wat de klant wil en wat jij wil, bingo! Dat is de ideale content.

 1. Bepaal de timing, workflow en verantwoordelijkheden.

Je kan zoveel creatieve posts bedenken als je wil, ze moeten nog effectief uitgevoerd worden ook! Voorzie daarom een duidelijke rolverdeling van de personen binnen je bedrijf. Een heldere workflow zal je efficiënter helpen werken.

Wil je even een korte herhaling of zit je in de knoop bij het beginnen van een contentkalender? Deze blogpost met 7 essentiële vragen zet je terug op weg! 

Content strategie tips & tricks

De hoofdvraag van deze blog is natuurlijk hoe je die contentkalender nu goed en efficiënt kan vullen. Dit staat er je nog te doen: je onderwerpen bepalen en deze netjes samenbrengen. 

1. Laat al je ideeën de vrije loop

Begin met een uitgebreide brainstorm of research om enkele hoofdthema’s vast te leggen. Dat doe je best niet alleen. Trommel dus gerust een aantal collega’s op om samen de hoofden bij elkaar te steken. Probeer een balans te vinden tussen entertainend en inspirerend nieuws, educatief nieuws en overtuigende argumenten die je verkoop stimuleren. Al je ideeën uit deze denksessies kan je in een apart tabblad bijhouden en al grofweg ordenen in je gekozen thema’s.

 Dit is een voorbeeld voor een van onze klanten:Schermafbeelding 2019-05-24 om 10.28.44

 

2. Maak je overzicht

Hiervoor wil ik jullie eerst en vooral deze handige template ter beschikking stellen. Om dit in te vullen moet je beslissingen nemen over de volgende elementen:

 • Datum: orden alles zoals in een gewone kalender op dag en datum. 
 • Een kleine tip hierbij: op vrijdag of in het weekend kan je het best luchtig houden.
  Ook het uur is van belang, denk na wanneer jouw doelgroep actief is.
 • Categorie: de thema’s die je in de vorige stap bedacht hebt, kan je nu gaan gebruiken om voor een goede afwisseling te zorgen.
 • Soort: ga je een link, foto, filmpje of iets anders delen? Specificeer je post in deze kolom!
 • Kanalen: afhankelijk van je doelgroep en bericht kan je kiezen uit alle sociale netwerkkanalen. Facebook en Instagram zijn inspirationeel en goed voor fun. LinkedIn is eerder formeel en pak je dus het best professioneler aan.
 • Concept: vooraleer je elke post in detail begint uit te werken, is het handig dat je al in een aantal woorden een beschrijving geeft van de inhoud. Later kan je deze onderwerpen dan concreter uitwerken.
 • Copy: in deze kolom zal je finale bericht komen te staan. Klaar om live te gaan!

Je kan ook nog wat extra kolommen toevoegen met de status, opmerkingen of je benodigdheden zoals de link die bij de post hoort. Als je dit allemaal goed ingevuld hebt, krijg je bijvoorbeeld volgend resultaat:

Schermafbeelding 2019-05-24 om 09.39.47

En dit is het uiteindelijke, gepubliceerde resultaat.

Schermafbeelding 2019-06-03 om 15.17.15

3. Denk in thema's

Allemaal goed en wel dat je een mooi overzicht gemaakt hebt. Als je niet weet waarover je moet schrijven, zal je kalender ook niet ingevuld raken. Probeer je inhoud daarom zo goed mogelijk af te stemmen op wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Meer tips om je inhoud zo klantgericht mogelijk te houden, kan je in een vorige blogpost terugvinden.

Wat betreft thema’s of onderwerpen zijn er ook een aantal standaard items waarmee je snel op weg kan:

 • Top TopicalsSchermafbeelding 2019-06-03 om 14.45.05
  Belangrijke, jaarlijkse gebeurtenissen of feestdagen. Voorzie bijvoorbeeld een leuke post op Valentijn, Kerstmis, maar ook op dagen zoals World Earth Day, Blue Monday, start van de zomer, zelfs de verjaardag van een teamlid enz… 
  Hieronder een leuk voorbeeldje van SSA Archery: 
 • Know-how
  Zet je expertise in de kijker en leg nadruk op de sterke punten van jouw bedrijf.
  Een how-to artikel is hier een goed voorbeeld,
  maar ook een behind-the-scenes post kan leuk zijn!
 • Curated content
  Niet alle content moet van jezelf komen. Deel posts van volgers, zaken die te maken hebben met je bedrijf, nieuwsartikels of publicaties in tijdschriften die aansluiten bij jouw onderwerp, recente samenwerkingen...

Gouden tip: je kan best 80% op voorhand inplannen en 20% wekelijks aanvullen.

 • Inspiratie
  Hierin kan je zover gaan als je wil, zolang het werkt voor jouw doelgroep! Test een aantal formats uit, bv. quotes, enkel een visual, blogs, video’s… Kijk na een tijdje wat goed en minder goed werkt en stuur aan de hand van deze informatie bij.

Blijf creatief!

Om zelf voldoende materiaal te hebben om mee te werken, kan je altijd eens gaan kijken bij grote bedrijven in jouw sector hoe zij het doen. Zit je eigen creatieve geest toch even vast? Ga eens te rade bij collega’s, een content kalender is namelijk niet iets dat je op je eentje moet volstouwen..

 Last but not least wil ik toch nog even de 20/80 vuistregel benadrukken. Hou bij de brainstorms en researchsessies rekening met het feit dat 80% van je post ervoor dienen om je doelgroep te inspireren. Probeer product-focused posts te beperken tot slechts 20% van je content.

Ziezo, ik hoop dat je hiermee weer op weg kan en je contentkalender kan invullen met leuke en inspirerende posts!

Heb je toch nog vragen of zie je het even niet meer zitten? Je mag ons steeds contacteren! Toch nog even verder lezen? Bekijk dan zeker de blog over content marketing voor beginners of krijg hulp over het beheer van je social media kanalen.

Of beter: neem eens een kijkje bij ons Puppy Academy. Hier geven we al onze best practices in onze Content Marketing opleiding mee. 

 Contacteer ons

Ik wens je alvast heel veel succes! 

Groetjes, 

Lisbeth