Hoe succesvol converteren met adverteren via social media?

Digitale Optimalisatie Social Media

66

Yes! Je fan heeft het product van zijn dromen gevonden. Jij lacht - achter je computer met je vingertoppen op elkaar gedrukt. ""En dat allemaal door mij!" In een ideaal scenario weliswaar, want we moeten het nu eenmaal toegeven: digitaal onkruid groeit op zowat elk online platform en hongerige marketeers dringen zich op. "Hé, gij daar! Klik op mijn advertentie! Allez, klikken!" En dan blijft de hamvraag natuurlijk: hoe zorg je dat vooral jouw social media advertenties converteren?

The war on clicks uitgelegd

We kunnen er niet onderuit. Elk jaar wordt het moeilijker om als bedrijf zichtbaar te blijven in de massa. Niet onlogisch als je erover nadenkt: social media, zoals we ze nu kennen, zijn verzadigd. Elk bedrijf is erop terug te vinden. Dat heeft invloed op weergaven en conversies: aandacht wordt schaarser en duurder.

Daarnaast zit je met een verveelde Facebook populatie die steeds minder data deelt met der allmächtige Zuckerberg en bovendien over zo’n natuurlijke adblock-sensoren beschikt dat advertenties amper indruk maken. Resultaat: slechtere click-through rates (CTR's)

Maar gelukkig kunnen we daar iets aan doen...

Hoe je wél clicks kunt versieren bij het adverteren via social media

Het is niet dat het niet meer mogelijk is om goede prestaties te leveren op social media. Integendeel. Adverteren via social media is een van de meest kost-efficiënte manieren om mensen te bereiken. Je moet er gewoon harder voor knokken dan vroeger.

In maar liefst 9 tips deel ik je de zaken mee die je vooruithelpen bij het boosten van je conversies. Je zal merken: het zit in de kleine dingen, maar ook in de grote. 

De tips op een rij:

 1. Weer waarvoor je wat inzet (en aanvaard dat je naar iets moet opbouwen)
 2. Speel met je plaatsingen en doelgroepen
 3. Experimenteer met het type afbeeldingen
 4. Formuleer je boodschap met powerwoorden
 5. Verlies je heading niet uit het oog
 6. Zet in op in-app aankopen
 7. Maak een fantastische landingspagina
 8. Schakel een niveau hoger met retargeting
 9. Hou alles bij met UTM tracking [TEMPLATE]

1. Weet waarvoor je wat inzet (en aanvaard dat je naar iets moet opbouwen)

Wie scoren wil, moet een goed objectief definiëren. Weergaven op landingspagina's of producten kopen - het is eender. Zo lang je het maar consistent doortrekt in een gerichte campagne van een voorbepaalde periode. Wil je een betaalterminal verkopen, dan zal je eerst je doelgroep warm maken met content. Denk aan een blog rond betaalmogelijkheden of een whitepaper met de betaaltrends van 2019. 

Want of je nu target op mensen die je kennen of (nog) niet kennen, bij beiden gaat het om één en hetzelfde doel: een latente nood opwekken (= een nood waar de gebruiker niet actief mee bezig is). Dat is eigen aan social media en vergt veel tijd. Heel anders dus dan met advertenties via Google Ads, waar mensen snel en gericht naar oplossingen zoeken.  

Zodra je daarin geslaagd bent, ga je inspelen op de bijkomende informatie die je lead nodig heeft om overtuigd te worden. Maak hem warm met voordelen, korte how-to video's, voor-en-na foto's, getuigenissen... Kortom, alles wat mogelijke twijfel bij je lead kan wegnemen om hem verder te begeleiden in de customer journey.  

2. Speel met je plaatsingen en doelgroepen

Personalisatie op basis van interesse of gedrag heeft het meest impact op de prestaties van je campagne. Segmenteer dus niet op basis van locatie, leeftijd of beroep alleen, maar ga op zoek naar groepen die met dezelfde mentaliteit / interesse ten opzichte van jouw product of dienst staan. Dat vertaalt zich in het linken van je buyer persona's aan de waarden van je bedrijf en/of het opstellen van lookalike audiences op basis van een bestaande klantenlijst. 

Ben je een supermarkt die wil inspelen op klantenbeleving, dan zou je je doelgroep kunnen opsplitsen in snelle shoppers, familieshoppers en funshoppers. Elk van hen zal je op een andere manier moeten motiveren om ze naar je winkel te halen. Het is aan jou om met de uitgebreide targetingmogelijkheden creatief aan de slag te gaan.

Kijk ook waar deze doelgroepen zich bevinden en waar ze het best converteren. Voor de start-up wereld gaat dit vooral plaatsvinden op LinkedIn, voor boomkwekerijen dan weer op Facebook en projectontwikkelaars misschien op Pinterest.

Wil je écht die conversie stimuleren, dan hou je ook rekening met het platform zelf. Instagram is ideaal voor awareness of in-app aankopen, maar is voor vele productcategorieën een pak minder interessant. Hou hier dus rekening mee!

3. Experimenteer met het type afbeeldingen

Afbeeldingen zijn het eerste wat mensen zien als ze door hun tijdlijn scrollen. Scroll door je social media en test zelf eens: wat valt op? Waarom zou je er zelf (niet) op klikken? Is het omdat er cringy stockfoto's worden toegepast? Ok, dan doe jij dat beter niet. Is het omdat het beeld in 4x5 verhouding is en dus meer (klik)ruimte inneemt dan landscape? Prima, daaruit kan je leren. 

Deze tip komt dus neer op: experimenteer! Test grafische versus echte beelden, met mensen of zonder. Je kan perfect extra advertenties toevoegen in één advertentieset om prestaties te vergelijken. Zonder dat je er extra voor moet betalen. En zorg te allen tijde dat je afbeeldingen voldoende context geven. Zelfs zonder tekst zou het dus duidelijk moeten zijn waar het over gaat. 

Extra tip: beperk tekst op je afbeeldingen tot een absoluut minimum, zeker voor advertenties op Facebook en Instagram. Als je beslist om iets te plaatsen op je afbeelding, laat het dan een korte USP of gephotoshopte call-to-action button zijn. Something's gotta pull the trigger, nietwaar? ;-)

Schermafbeelding 2019-05-05 om 23.41.57

4. Formuleer je boodschap met powerwoorden

Schermafbeelding 2019-05-06 om 00.26.29De juiste bewoording is key, net als het aantal tekens die je gebruikt om je boodschap over te brengen. Je wilt niet degene zijn wiens boodschap verdwijnt onder de "meer weergeven" sectie. Al zeker niet bij Instagram (Stories) of Messenger, waar het doorgaans nog veel korter moet. Dat kan je perfect testen door je advertentie te previewen in de mobiele weergave van je advertentiemanager. 

Mocht het inkorten toch niet lukken, probeer dan zeker de belangrijkste zaken eerst te plaatsen en zo concreet mogelijk te zijn. Vermijd woorden als "beste", "soms", "heel"... want die zeggen niks. Waarin ben je marktleider? Of waarin ben je de beste? Dàt is belangrijk.

Er zijn 8 woordgroepen die je kunnen helpen met conversie:

 • Woorden die inspelen op snelheid 
 • Woorden die een verlangen opwekken 
 • Woorden die het gemak naar voor schuiven 
 • Woorden die vertrouwen uitstralen 
 • Woorden die ijdelheid naar voor brengen
 • Woorden die nieuwsgierig maken 
 • Woorden die boosheid aanwakkeren
 • Woorden die angst inboezemen

Enkele andere copy tips: 

 • Wees actief in je woordgebruik 
 • Vermijd woorden die onduidelijk / twijfelzaaiers / moeilijk / verouderd zijn (bijv. uiteraard, vanzelfsprekend...) 
 • Laat hashtags weg bij converterende berichten
 • Zet je boodschap kracht bij met zorgvuldig gekozen emoji's (vinkje = voordeel, pijltje = link naar conversie) 
Schermafbeelding 2019-05-06 om 00.26.36

5. Verlies je heading niet uit het oog

Net als met de copy van je boodschap, zal je ook de heading van je link zo klikklaar mogelijk moeten maken. Headings zijn, na afbeeldingen, het eerste wat mensen zien. In de 40-tal tekens die je krijgt, plaats je dus best een call-to-action of breng je de meerwaarde voor de lezer extra aan bod. In deze infographic alvast enkele tips om de titel catchy te maken. Oh ja, en je kan deze trouwens ook perfect aanvullen met emoji's of pijltjes.

Schermafbeelding 2019-05-06 om 00.26.20

6. Zet in op in-app aankopen 

Verkoop je geen producten? Ga verder naar stap 7. Verkoop je er wel, dan kan je mensen sneller beïnvloeden tot conversie met Facebook Collecties of het gloednieuwe (lees: momenteel-in-testfase-zijnde) Instagram CheckoutMet Checkout kan je producten meteen vanuit de app kopen. Dat is extra handig, want minder clicks = meer conversie. Natuurlijk blijft de vraag wel of de Belgische consument hier al klaar voor is, we zijn nu eenmaal geen snelle jongens op dat vlak... 

Instagram Checkout

7. Maak een fantastische landingspagina

Nu je weet hoe je je advertenties zelf kunt optimaliseren, is het tijd voor de volgende stap: je landingspagina maken en verbeteren. Zodra die juist zit, ben je bijna aan de eindmeet. Want ik heb het al meegemaakt: steengoede advertenties met fantastische CTR's, maar eenmaal op de pagina waar "the magic" moet gebeuren, valt alles stil.

Dat kan verschillende oorzaken hebben: het is niet duidelijk wat verwacht wordt, de betrouwbaarheid van het bedrijf wordt in vraag gesteld, de voordelen worden niet voldoende belicht, het invullen van het afreken- of downloadformulier duurt te lang, mensen hebben te veel klikmogelijkheden, de call-to-action komt niet voldoende in beeld...  

Haal dus je innerlijke Cialdini naar boven en gebruik zijn 6 principes om te overtuigen op je pagina. Geloof me vrij, het zal je helpen om het aantal conversies te verhogen. 

8. Schakel een niveau hoger met retargeting

Naast de optimalisatie van je landingspagina, kan je ook je campagne aansterken met retargeting. Gewoon je Facebook Pixel installeren en je kan perfect adverteren op mensen die 

 • al interactie met je pagina of posts hebben gehad
 • je website (of bepaalde pagina's daarvan) al bezocht hebben

Simpel gezegd, zorg je dus eigenlijk dat je specifiek op mensen kunt adverteren die je pagina bezocht hebben, maar niet converteerden. Daarmee kan je dus je boodschap herhalen of nog iets meer uitgesproken brengen (bijvoorbeeld met een extra korting, een ander voordeel) naar mensen die al eerder interesse hebben vertoond in jouw product of dienst. 

9. Hou alles bij met UTM tracking

Hoera, mijn favoriete puntje en tevens laatste tip: gebruik UTM tracking. In 't kort is dat een stukje code dat je in de URL van de landingspagina plaatst om te tracken en te analyseren hoe kwalitatief je campagne is en welke kanalen daar verantwoordelijk voor zijn. 

UTM tracking voorbeeld

Door dat stukje toe te voegen, stuur je namelijk info naar Google Analytics, zoals waar bezoekers vandaan komen met welke advertentie. Niet onbelangrijk als je wilt weten of je advertentie het beter deed op Facebook of LinkedIn! In deze blog toon ik je hoe je UTM tracking precies opzet. Alsook geef ik een handige UTM tracking template mee waarmee je deze codes perfect kunt bouwen en nadien kan delen met je collega's. Als laatsts hier vind je nog meer tips om je website te verbeteren met Google Analytics.

Download de UTM Tracking Template >

Alle tips zijn toegepast, gaan we dan nu lekker Netflixen met een wijntje dabei?

Absoluut niet! Het leukste moet verdorie nog komen: testen en verbeteren. Als jij een advertentie opzet van meerdere dagen, dan kijk je minstens één of twee keer per dag naar de resultaten in je advertentiemanager. Of naar het inkomend verkeer in Google Analytics dankzij de UTM tracking die je zo mooi hebt ingesteld. Voor je ego of uit nieuwsgierigheid. Per slot van rekening heb je hard gewerkt om van je advertentie een kanjer te maken. 

Waarom zou je dan niet ook even de tijd nemen om te kijken wat beter kan

Misschien is voor jouw product of dienst een grafische afbeelding beter dan een "echt" beeld. Of doet een plaatsing op Instagram het alsnog veel beter dan op Facebook. Je kan vlot de A/B-testing tool van Facebook of LinkedIn gebruiken. Deze tools stellen je in staat om twee versies van je advertentie te maken waarbij je één item afweegt tegenover het andere. Zo kan je nadien analyseren welke versie van je advertentie het best converteert.

Dus wat kunnen we besluiten? 

Er zijn dus heel wat manieren waarmee je conversies van het adverteren via social media kunt verhogen. Van visuele triggers en het gebruik van bepaalde woorden tot het spelen met plaatsingen en in-app aankopen. Het belangrijkste is vooral om niet zomaar met geld te smijten, maar doel- en planmatig op te bouwen met voldoende herhaling en relevantie. De gedachten van een gloednieuwe doelgroep binnensijpelen heeft tijd nodig. Zeker wanneer een overaanbod heerst en je de boel wil doorprikken.  

Het is nu of nooit. 

Liefs

Romana

Psssst, wist je trouwens dat ik ook opleidingen geef? Ontdek onze Puppy Academy:

Banner-Blog-Romana

  
Reacties