User generated content: het geheime wapen voor interactie & authentieke content

Blog user generated content

User generated content (UGC) bestaat al zo lang als er content bestaat. Een zeer waardevolle vorm van content trouwens, gezien 92% van de consumenten meer vertrouwen heeft in content geplaatst door hun vrienden en familie dan branded content. Toch maakt user generated content vaak (nog) geen deel uit van de digitale strategie van menig marketeer. En dat in een tijd waarin de gemiddelde consument 3 000 brand images per dag ziet en relevante en authentieke content belangrijker dan ooit is. De consument vraagt namelijk steeds meer interactie, waardering en een connectie. Tijd dus om UGC deel uit te laten maken van je content strategie. Ik help je op weg met de nodige tips en tricks.

Wat is user generated content (ofwel UGC)?

Content die door een gebruiker, follower of fan zelf gemaakt of geschreven en gedeeld wordt, kan omschreven worden als user generated content. Oftewel, het is de gebruiker die het merk promoot, niet het merk zelf. Dit kan op allerlei manieren, zoals een social media post, video, foto, blog of review die de gebruiker deelt met zijn (persoonlijk) netwerk. Deze content wordt daarna door het merk gebruikt als promotiemiddel voor hun producten of services, bijvoorbeeld op sociale netwerken. Zo kennen we bijna allemaal de ‘share a coke’ campagne van Coca Cola.

share a coke campaign.jpgShare-A-Coke 2 .jpg

Deze content wordt in de meeste gevallen ook nog eens kostenloos gemaakt en is dus eigenlijk een vorm van gratis reclame. Dit is tevens het grote verschil met (micro)influencers; zij ontvangen een vergoeding voor het plaatsen van bepaalde content. Verder is de mogelijkheid om een persoonlijke touch te geven aan een product, service of merk een leuke vorm van entertainment voor je doelgroep.

Maar waarom is deze vorm van content nou zo waardevol?

De persoonlijke touch in UGC vervaagt als het ware de grens tussen inhoud en reclame. Het zien van content gecreëerd door echte klanten verbetert je geloofwaardigheid en zet je merkbelofte in een ander, interactief, perspectief. Behalve het verbeteren van je geloofwaardigheid, leidt het implementeren van UGC voor:

+ Meer vertrouwen van je klanten

Je weet al dat mensen meer vertrouwen hebben in elkaar dan in een merk. Algemeen wordt zelfs gesteld dat 70% van de consumenten vertrouwt op de  aanbevelingen van mensen in hun sociale kringen. Met als gevolg dat consumenten meer vertrouwen hebben in een merk dat door hun familie en vrienden aangedragen wordt. User generated content is daarom een zeer effectieve methode om de relatie met je klanten te versterken en verbeteren. UGC is eerlijker en er zit geen verkooppraatje achter, het is menselijker en dat waarderen consumenten.

(Meer) interactie met je klanten

giphy-2.gif

Je hebt een content strategie en een aanzienlijk deel van je budget wordt ingezet op social advertising. Toch blijft de interactie op een laag pitje. Nu de consument 2x zoveel UGC als branded content deelt, is UGC een slimme manier om je engagement rates een boost te geven. Zo leidt bijvoorbeeld het gebruik van UGC in product videos tot 28% meer brand engagement.

+ Een hogere SEO score

Om de interactie aan te gaan met je klanten moet je op de eerste plaats vindbaar zijn. Frequente updates, correcte tags en linkbuilding zijn een must als je je vindbaarheid wilt verbeteren. UGC kan je daarbij helpen. De content die afkomstig is van je klanten zorgt automatisch voor meer brand exposure. Ook in de zoekmachines worden je merk en content vaker weergegeven, waardoor je alsmaar beter te vinden bent en langzaam maar zeker hoger in de zoekresultaten komt te staan.

+ Stijging in verkopen en conversie

Mogelijk heb je je content strategie mede opgezet om je verkopen te laten stijgen. Maar soms lijkt je organic reach zodanig dood dat betaalde advertenties de beste optie worden. Gelukkig hebben marketing campagnes waar user generated content in gebruikt worden een tot 29% hogere conversie rate. Niet heel vreemd als je weet dat UGC 20% meer invloed heeft op het aankoop proces dan elke andere vorm van media.  Zo bleek uit een a/b test van 5,723 bezoekers van een top ecommerce site dat het gebruik van Instagram foto’s op de product pagina tot een toename van 24,3% van het aantal verkopen leidde.

+ Customer focus

Het laatste maar zeker niet het minste voordeel is dat UGC de ultieme tool is om de focus op de consument te leggen en je klanten centraal te zetten. Het is een win-win situatie aangezien je klanten de waardering krijgen die ze verdienen maar tegelijk jouw verhaal voor je vertellen. Op deze manier zet je je marketing niet langer in voor een publiek maar samen met je publiek.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn?

Maar naast de nodige voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan UGC.

- Negatieve content

User generated content geeft de consument als het ware de controle om te bepalen welke content ze delen. Echter kan deze content een goede maar ook negatieve impact hebben op je merk en brand image. Klanten hebben de mogelijkheid om ook hun negatieve ervaringen te delen, vooral in reviews wat een aanzienlijke invloed kan hebben op de perceptie van je merk.

- Monitoren

Het liefst zou je je klanten de mogelijkheid willen geven om alles te delen wat ze maar willen zonder hen hierin te belemmeren. Maar helaas kunnen negatieve reacties en discussies  al snel leiden tot online moddergooien met de nodige beledigingen. Het is dan ook een absolute must om UGC te monitoren. Actief monitoren helpt je ook nog eens spam tegen te gaan.

giphy.gif

- Copyright & eigendom

User generated content brengt het probleem van rechten met zich mee. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld tijdens een UGC campagne een selfie post met jouw product dan is deze eigendom van de uploader, dus de gebruiker. Dit houdt in dat je toestemming nodig hebt van de gebruiker om deze content te gebruiken op je eigen pagina’s en website. Je zou dus op z’n minst moeten aangeven dat de content niet jouw eigendom is om problemen te voorkomen. Ook al is het mogelijk om wettelijke problemen te krijgen, zolang je je aan de regels houdt en transparant bent, zou UGC geen problemen moeten opleveren.

Een UGC strategie, hoe begin je eraan?

Hopelijk heb je nu een goed idee van wat UGC inhoudt en hoe het jouw merk en bedrijf kan helpen. Om het meeste uit UGC te halen zou het deel uit moeten maken van je digitale en content strategie. Ik help je op weg om een UGC strategie uit te stippelen aan de hand van 6 stappen.

1.  Definieer wat je met UGC wil bereiken

Elke strategie begint bij je objectieven. Wat wil je bereiken met user generated content? Wil je bijvoorbeeld een specifiek product promoten, leads verzamelen, je merk in de spotlight zetten, meer verkopen etc.? Het is belangrijk om te weten wat je wilt bereiken zodat je naderhand ook je succes kunt meten.

2. Ga na wie je klanten zijn

Nu je je business objectieven hebt bepaald, is het belangrijk om te weten wie je klanten zijn en aan welke content zij de voorkeur geven. Zijn ze bereid UGC te delen, welke content zullen jouw klanten gaan creëren wat willen zij eruit halen? Allemaal vragen die de insteek van je UGC campagnes bepalen. Om meer inzicht te krijgen hierin, kun je social analytics tools gebruiken zoals bijvoorbeeld Social Bakers, zodat je een duidelijk beeld hebt van het gedrag van je klant en welk type content het meeste engagement genereert.

Buyer persona - blog.jpg

3. Bepaal je kanalen

Nu je weet waar je klanten naar op zoek zijn en hoe ze zich gedragen op sociale netwerken, wordt het tijd om de juiste kanalen te kiezen. Social media kanalen hebben allemaal een verschillende insteek dus het is belangrijk om te bepalen op welke kanalen je jouw UGC gaat plaatsen en delen. Zo is Facebook een goed platform voor video content en Twitter voor foto’s van users. 

ContentTypeWheel - met tekst.jpg

4. Tracht de verwachtingen van je klanten te achterhalen

50% van de consumenten geeft aan dat ze graag van merken horen welke en hoe ze content voor een merk kunnen creëren. Toch maakt dit maar bij 16% van de bedrijven deel uit van hun strategie. Dus geef je klanten de juiste tools, regels en instructies zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt en er geen verwarring ontstaat. Op deze manier ben je er zeker van dat je UGC in lijn ligt met je strategie en business objectieven.

5. Kies een type content

Een populaire vorm van user generated content die je vaak in je tijdlijn ziet verschijnen zijn wedstrijden. Maar er zijn talloze andere vormen van UGC mogelijk zoals tekst, ratings, hashtags, foto’s, selfies, korte video’s, boomerangs... om er een paar te noemen. Het is dan ook belangrijk om te bepalen welk type content je van je klanten en gebruikers wilt ontvangen. Vragen die je helpen het  gewenste content type te bepalen zijn:

  • Waar wil je de content gebruiken? Social media, je website of in een advertentie?
  • Wat is het thema van je campagne?  bijvoorbeeld avontuur, fun, creativiteit etc.
  • Welke content is relevant voor het product/service dat je verkoopt?  Voor een restaurant zijn foto’s van gerechten een  voorbeeld terwijl tutorial video’s weer beter passen bij een beauty merk. 

Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

1. Rent The Runway 

Rent The Runway gebruikt UGC met een duidelijk doel en op een duidelijke plaats. Op de website dienen  de klanten in hun eigen foto’s als modellen voor hun kleding. Zo kunnen klanten zien hoe de kleding er daadwerkelijk uit ziet op een echt persoon.

Rent the runway Case blog.jpg 

2. Absolut Elyx

Absolut Elyx Ianceerde een UGC campagne rond  een bepaald thema, namelijk World water dag op 22 maart. De campagne vroeg gebruikers hun foto’s te posten met een geheven glas en #raiseltForward en tag @absoluteleyx. Voor elke post doneerde Absolut Elyx de waarde van één week water aan een persoon in nood. 

Absolut elyx user generated content Case

3. Airbnb

Airbnb slaagt erin om haar klanten relevante content te laten creëren die volledig bij hun service past. Reizen is het centrale thema en Airbnb gebruikt de schitterende kiekjes van haar reizende gebruikers als promotie voor hun merk. 

Airbnb user generated content case

6 . Analyseer en meet

Je wilt natuurlijk wel nagaan of je user generated content strategie werkt en dat doe je door de impact en data te meten. KPI’s zoals de engagement rate, organisch bereik en het aantal nieuwe volgers, shares en likes zijn goede indicatoren van het succes van je strategie.

Aan de hand van  de antwoorden op deze vragen krijg je mogelijk een beeld van hoe UGC van toepassing  en vooral waarde kan zijn voor jouw bedrijf.

Conclusie

User generated content is een effectieve manier om je content strategie te versterken en tegelijkertijd meer engagement met je klanten te creëren. Naast authentieke content, die ook nog eens voor meer conversie zorgt, maakt UGC je als merk menselijker.  Iets dat zeer waardevol is aangezien mensen nu eenmaal op mensen vertrouwen en de consument steeds meer bepaalt wat merken communiceren. Wees wel transparant over je regelgeving en spendeer de nodige tijd om je campagne en interactie te monitoren. En last but not least, waardeer je klanten en maak ze deel van je merk. Met deze tips ben je (hopelijk) op weg naar een ijzersterke content strategie. Kun je toch nog wat hulp gebruiken? Dan hoor ik het graag!

Liefs

Paola