Wanneer je doelgroep privé gaat: van social media naar social messaging

Digitale Optimalisatie Social Media

Van social media naar private media

Bekijk (fake) news, kattenfoto's, babyfoto's en foto's van dinertjes en brunches, check je in op locaties, tag vrienden in memes, voel jezelf "relaxed" in een bericht, like, deel, tweet, geef een hartje, check de notificaties, lach bij de GIF, interesseer je voor het event WK Schnitzel Gooien, scroll terug naar die ene leuke video, rol de ogen bij de comments van HLN, reageer met een boze emoji, haal de popcorn erbij... Op allerhande social media worden we continu bestookt met prikkels van onze vriendenkring en nieuwspagina's.

Interessante posts verdwijnen à la minute in de vergetelheid terwijl de ene na de andere quote van een oranje president met een raar uitziend kapsel social media domineren. Het enige wat ik echter wil doen is in contact blijven met mijn vrienden en op de hoogte blijven van merken die ik echt, maar dan ook écht, leuk vind. Maar nee, ik krijg een overload aan bagger. Elke dag opnieuw. Hetzij organisch, hetzij via een pushmelding. En toegegeven, dat wordt me teveel. 

Dus wat doe ik (zoals vele anderen) als het allemaal teveel wordt?

Juist ja, ik zoek andere platformen op.

En laat me je daarover net meer vertellen.

Niet veel tijd? Spring naar de samenvatting!

De verschuiving van social media naar private media 

Steek je hand in de lucht als je op Facebook, LinkedIn, Pinterest, YouTube of Instagram aanwezig bent. Grote kans dat dat zo is, nietwaar? Volgens Hootsuite en We Are Social is immers 70% van de Belgen actief op de grote jongens Facebook en YouTube.

En toch valt er jou wellicht iets op tegenover vroeger: alsmaar meer mensen trekken weg van grote favoriet Facebook. Niet dat ze hun profiel verwijderen - nee hoor - maar wel wat betreft hun activiteit op het sociaal medium. En dat heeft zo zijn redenen:

1. Social media zijn in essentie allang geen social media meer

oversharing cultuur op social media

Wat een evolutie maakte "social media kanaal" Facebook mee. Van tijden waarop elke reis of elk uitje met vrienden een eigen album kreeg op het Facebookprofiel tot een newsfeed met memes en massa's kattenkiekjes. Massaal werden (en worden) ze geliket, gedeeld, becommentarieerd of worden er mensen getagd. En tot op vandaag zijn het ook massaal voorbeelden van de vervloekte oversharing cultuur die er heerst. Het is overigens de eerste reden die ik aanhaal over waarom mensen afhaken: het merendeel van de content is te repetitief of niet meer interessant. Maar dat had tenminste nog een sociaal karakter in de eerste plaats.

Want Facebook draait niet meer gewoon om in contact te blijven met je vrienden, nee. Het is nu een allround platform waarop je als eerste op de hoogte wordt gesteld van het laatste nieuws, je buren aan elkaar spullen onderling doorverkopen, waarop je eten kan bestellen, live video’s kunt bekijken en zelfs producten kunt kopen! Allemaal op datzelfde kanaal. Ergens wel logisch ook: Facebook wil liefst dat je zo lang mogelijk op het platform blijft plakken.

En daar gaat Facebook zelfs ver in. Video’s van concurrent YouTube worden allang niet meer ondersteund en dus ben je vrijwel verplicht om je video ook op Facebook te uploaden. Ook worden berichten met externe links afgestraft met een lager organisch bereik. Tenzij je natuurlijk veel cash naar hen gooit en investeert in advertenties. Jammer wel, ’cause where did the simplicity go, Zuckie?

2. Privacy is the new black

Vrijwel iedereen zit op Facebook (en ook steeds meer op Instagram), dik tegen de zin van de jonge generatie early adopters die als eersten het platform ontdekten. Oma kan immers lustig meekijken met het online gedrag van haar favoriete kleinkinderen. Dus zoeken die lieve bengeltjes van haar nieuwe platformen op waarin ze in alle rust met hun vrienden kunnen communiceren. Zonder dat ze rekening moeten houden met hun online imago dat oma weleens zou kunnen schaden. 

Daarnaast beseffen meer mensen dat de consequenties van dat online gedrag op lange termijn beschikbaar blijven. We zijn immers wat we posten. Ook weten Big Brother Facebook en externe partijen steeds meer data te verzamelen over de gebruikers van de social media platformen. Reden te meer dus waarom mensen liever minder delen met de wijde wereld en naar private social messaging apps overschakelen.

3. Social messaging apps nemen het over

Social Messaging Apps voor je social media strategie

Zoals ik zei, zijn Facebook en Youtube veruit de grootste jongens binnen social media. Zij worden op de voet gevolgd door de social messaging apps Messenger (52%) en WhatsApp (41%). Enerzijds door de twee redenen die ik zojuist opsomde, anderzijds omdat het mobiel gebruik in België alsmaar toeneemt en messenger apps dus heel voor de hand liggend zijn.

Ook zorgen private social media kanalen zoals Snapchat, WhatsApp of Messenger ervoor dat je een kwaliteitsvol one-to-one contact kunt hebben met een of meerdere vrienden of familieleden. Zonder dat je moet denken aan je online imago of alle tierlantijnen die Facebook afvuurt.  

Daarbovenop zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Je kan emoji's, GIF's, video's, foto's en zelfs volledige bestanden sturen! 

What's in it for me, myself & mijn social media marketing strategie?

Het is duidelijk: de sterkte van messenger apps ligt ongetwijfeld in het persoonlijk contact. Niet enkel met vrienden of familie, maar ook met merken of bedrijven. Want wat is er beter voor een goede klantenbinding dan een persoonlijke benadering die vertrouwen opwekt en die zorgt voor een betere service en ervaringEen blik op de voordelen:

Kwaliteitsvolle customer support

van real time naar right time engagement

Bij social messaging apps bestaat marketing niet uit het promoten van je product, maar uit het bieden van relevante gepersonaliseerde informatie aan individuen uit je doelgroep. 

Dit soort apps zijn krachtige tijdsefficiënte tools om met je klanten of prospecten snel in contact te komen en relevante één op één conversaties te voeren. Al zeker als je een chatbot inzet. Want mensen hebben je nu nodig. Of net na hun werk wanneer jij ook net de deur van je kantoor of winkel achter je hebt gesloten.

Door gebruik te maken van chatbots kan je hen realtime oplossingen bieden die hun leven makkelijker maken. En bonus: je kan de Messenger bot zelfs aan je website haken of een speciaal bedrijfsprofiel met WhatsApp Business aanmaken. Van een allround customer service gesproken! 

Hyperpersoonlijke advertenties

Met de alsmaar stijgende populariteit van WhatsApp en Messenger worden de mogelijkheden continu uitgebreid. Messenger is een app op zich geworden en vereist zelfs niet eens meer een Facebook account. Maar een van de meest opmerkelijke verbeteringen zijn de messenger advertenties. In deze blog wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je ze opzet. Deze kunnen heel krachtig zijn, op voorwaarde dat je ze heel goed benut. Want wees gewaarschuwd: directe advertenties als dit moeten hyperrelevant en persoonlijk zijn. Daarnaast worden ze best slechts sporadisch gebruikt. Je wil je doelgroep immers niet te pas en te onpas irriteren of stalken in de inbox waar ze zo waakzaam over zijn. Enkel dus boodschappen uitzenden als je echt wat te vertellen hebt, beloofd?

Directe integratie met e-commerce en betaalsystemen

Of het Chinese social messaging platform WeChat naar onze contreien zal overwaaien is onwaarschijnlijk, al bood de alles-in-één-app wel een mooie fundering waarmee Messenger gretig aan de slag kon gaan. Zo kon je met WeChat al een tijdje geld versturen naar of ontvangen van vrienden en allerhande producten kopen. Een paar jaar geleden nam Messenger deze functie over. Nu kan je ermee geld transfereren en eten of een Uber-taxi bestellen. Zeker eens uitproberen dus!

Maar hoe dan ook, met de diverse one-to-one social messaging apps die zich continu verbeteren blijft de vraag echter: which one will rule them all? Naar mijn gevoel zal dit vooral afhangen van de mate van privacy (WhatsApp is daar bijvoorbeeld veel beter in dan Messenger) en hoe de klant bediend wordt. En vooral op dat laatste heb jij een grote invloed, dus benut het goed!

Schreeuw het van de daken: 'weg met social media! Weg met soci…'

Social messaging apps winnen dus duidelijk aan populariteit door de toename in mobiel gebruik en de behoefte aan een 1 op 1 persoonlijk contact.  Maar wil dit alles nu zeggen dat we “traditionele” social media overboord moeten gooien? Nee, jij mallerd.

Mensen zijn nog steeds op die kanalen aanwezig en je online presence is meer dan ooit belangrijk. Een bedrijf dat niet gevonden wordt, wordt immers door jongerenzelfs automatisch doodverklaard. Ook mag je de kracht van traditioneel social media bereik niet negeren. Kijk maar naar wat de #MeToo discussie teweegbracht.

Maar wees je ervan bewust dat dankzij de oversharing cultuur, de behoefte aan privacy en het veranderde landschap van reguliere social media, mensen opzoek gaan naar alternatieven waarbij ze één op één kunnen communiceren met hun vrienden of familie. Social messaging apps zoals Messenger en WhatsApp lenen zich daar uitstekend toe. Daar kan je met je social media strategie gretig op inspelen. Hetzij met een uitstekende customer support die 24/7 beschikbaar is met een chatbot, hetzij met een full-on service waarmee je individuen kan informeren en assisteren bij het overgaan tot een aankoop in de app of een betere klantenrelatie kan opbouwen. 

Gegarandeerd een experimentje waard, niet?

P.S. Wil je weten of je al op de goede weg bent met je social media strategie? Vraag hier je gratis audit aan en krijg 3 praktische tips om je online presence te verbeteren! 

Liefs

Romana

  
Reacties